Коментарът на Любомир Котев: За фалшивите новини

kotev12Фалшивите новини напоследък се превърнаха в поредната медийна бомба, в поредната грандиозна заблуда, фабрикувана от самите медиите, които уж се бунтуват срещу изкривяването на истината. Всъщност всеки, който има дори най-елементарни познания по медийна политика, знае прекрасно, че основната функция на медиите всякога е била да бълват фалшиви новини. Откак свят светува средствата за масова информация, като се почне от селския глашатай и се стигне до съвременните мултимедии, домогващи се до глобални манипулации, са обслужвали властта. Те винаги са служили на някоя доктрина и са били по-скоро инструмент на пропагандата и агитацията, т.е. идеологически инструмент, а не средства за масово осведомяване. И не просто са излъчвали фалшивите новини, а са ги създавали, като изкривяват действителността в угода на властта, като подвеждат общественото внимание, като се вторачват в злободневната, неважна случка, за да пренебрегнат или елиминират значимото събитие. Примерите са безброй и лесни за асимилиране, а направо невероятно е, че тъпите, недомислени манипулации, наместо да доведат до законно негодувание, предизвикват всеобщо възхищение. Релефен пример от недалечното минало, например, бяха фалшивите новини за чутовната сила и измислените подвизи на героите на социалистическия труд.

Всеки нормален човек, предполага се, прекрасно разбира, че е невъзможно да обслужваш четирийсет или петдесет стана, а колегите на нарочената за знатна тъкачка, със сигурност, са съвсем наясно с шашармата, но никой не роптаеше срещу елементарната и възмутителна манипулация. И фалшивата новина, въпреки въпиющата си несъстоятелност, се превръщаше във възхитителна истина и пример за подражание, на който нямаше как, за жалост, да се подражава, без протекцията на властващите. Трудовият ентусиазъм на трудещите тогава се разпалваше с такива новини, фалшиви новини, които принуждаваха вдъхновените участници в прословутото социалистическо съревнование да се надлъгват без умора. И да измислят методи за интензификация на селското стопанство, апропо, които са пагубни за земята, какъвто беше методът на онзи прочут доцент, преквалифицирал се по-сетне чудодейно във фитотерапевт. Не по-различно и сега, а тъкмо наопаки, защото демокрацията отключи, в буквалния смисъл на думата, кутията на Пандора и плъзнаха безброй отвратителни манипулации, по-гадни от онези митически влечуги. Най-популярната фалшива новина от онези дни, актуална, за наш срам, и досега, е шумно прокламираната борба с ченгетата, измислена от ченгетата, докато трансформираха политическата си власт в икономическа. Удобното прикритие на тези синковци им послужи и да завземат, и да обезсилят, и да компрометират новата власт, като едно от главните им оръжия, бяха и си остават тъкмо фалшивите новини с милиционерски привкус.

През последните десетилетия, може да се твърди категорично, без всякакви уговорки, тъкмо фалшивите новини не просто прикриваха всяко безобразие на властта, а бяха най-надеждния идеологически инструмент и в стопанската политика, и социалната, и в културната, т.е. навсякъде и във всичко. И най-неукият, и най-наивният, и най-заблуденият, лесно би го разбрал, ако се позамисли над всичко случващо се у нас, над всеки от непрестанно съпътстващите ни скандали, да речем. Екологичната гюрултия около Банско, например, която е политическа, всъщност, е направо реактор за фалшиви новини, излъчвани и от двете страни. Добрата наглед идея на правителството най-сетне да реши един действително важен проблем за развитието на туризма е компрометирана, за жалост, от съпътстващите я неясноти и уйдурми. Тъкмо уйдурми, защото очевидното потъпкване на закона, върви ръка за ръка със скандално инвестиране, както се оказа, пък и други шашарми, обвити в тайнственост. Мнимите пазители на Пирин пък, карат да се съмняват в добрите им намерения и най-последователните природозащитници, щом разчитат на опашати лъжи, наместо на смислени аргументи. Трогателно е, например, но и възмутително, смешното твърдение, че прокарването на лифта ще доведе до изсичането на комай половината гори, а още по-възмутително е, дето съзнателно ни заблуждават, че в Германия е забранено да се строи на нашата надморска височина, на която, всъщност, са построени 20 лифта. И, като е тъй, логичният извод е, че едните прикриват с лъжи далавера, докато са загрижени уж за туризма, а другите лъжат в угода на чужди интереси, докато съсипват родния туризъм.

Друг понятен пример за фабрикуване на фалшиви новини са долнопробните лъжи на защитниците на прословутата Истанбулска конвенция, които упорито ни заблуждават, че социалната роля на пола се изразява в това, да речем, че мъжът може да обикне женска работа, като готвенето, а жената пък мъжка, като иска да кара трактор. Направо нагла е подобна лъжа, щом е известно отдавна, че това е проблем не на джендър-идеологията, а проблем на еманципацията, решен преди повече от петдесет години, а действителният проблем, заради който ни лъжат, е нежеланието на мнозинството да приеме, че всяка жена може да се изживява като мъж, а всеки мъж като жена и тези превземки трябва да са защитени законово тъй, че да подлежим на наказателно преследване, ако не ги приемаме. Най-отвратителната лъжа обаче е, че конвенцията защитава жената, а всъщност защитава мъжът, изживяващ се като жена, щом не държи сметка за защитата на майките и бременните жени. А има и тук трогателни лъжи, като тази, че един милион жени у нас са пострадали от домашно насилие, щом е пределно ясно, че не всеки втори съпруг е насилник. Фалшивите новини, вижда се, не са продукт на невежество, а са премислени, нагли лъжи, които по нищо не се различават от най-тъпите комунистически манипулации и това вече е страшно. Направо недопустимо е да ги търпим в едно демократично уж общество, щом не са безобидна задявка те, а съзнателно и целенасочено сриват и демокрацията, и цивилизацията! Колкото и стряскащо да е подобно твърдение това едва ли са празни думи, щом принципът на политическата толерантност направо зачерква демокрацията, като се опитва да налага мераците на една незначително малцинство – различните у нас под 1 процент! – на огромното мнозинство чрез декрети, игнорирайки изконните традиции. Игнорирането на изконните традиции, в конкретния случай, е грубо, абсолютно недопустимо посегателство, не просто върху националната идентичност, а против християнската цивилизация. Според Божествената норма човекът е двуполово същество, а нашата християнска цивилизация, разбира се, има за фундамент тъкмо върху Божествената норма, което пък, съвсем закономерно, се санкционира и от Конституцията. Адептите на третия или двадесет и третия пол обаче, очевидно, пет пари не дават нито за Православната християнска традиция, нито за законите ни, в туй число и моралните, а направо ни заповядват да разрушим вековната цивилизация, заради странни, мимолетни хрумвания.

Странни, мимолетни, несъвместими с мисленето и традициите ни, но удобни някому, не само и не толкова на джендър-обществата, абсурдните идеи, родили Истанбулската конвенция, пък и не само нея, отдавна са властваща политическа доктрина, която отдавна ни налагат, с пълзяща агресия, чрез фалшивите новини. Вече и с нормативни актове, като се вижда, което трябва да ни освести и да ни направи по-критични, по-мислещи, по-категорични към безобидните наглед фалшиви новини. Защото те никога, никъде, в нищо, ако се замислим, не са безобидни, защото дори прогнозата за времето е тъй нагодена, че да ни засипва със страхове и тревожни очаквания. А какво да кажем за грипа, за който се говори с месеци, като за чудовищна опасност и току ни препоръчват всякакви ваксини и медикаменти, но не и антибиотиците, които го лекуват ефективно? А какво да кажем  за безсмисленото, стресиращо, ненужно, но педантично и подробно отразяване на всяка катастрофа, с което ни тормозят денонощно? А какво да кажем за още по-педантичното и още по-подробно отразяване на всяко престъпление със съпътстващите го трагедии, низости и крамоли? Въобще, ние направо се давим в океана от фалшиви новини, но не го съзнаваме и нехаем, което вече е фатално за нас, което вече е  побъркало мнозина, щом срещам умници, които ме убеждават, че има добри и лоши фалшиви новини! Няма добра лъжа, още древните знаят, че и най-нелицеприятната истина е по-добра от красивата лъжа! Фалшивите новини вгорчават още и без това нерадостния ни живот, направо ни тровят, всеки ден и час, а е така, защото го позволяваме, защото сме безропотни и примирени, навикнали да понасят всякакви издевателства нещастници, които предпочитат да са тълпа, а не граждани…

About the Author :