Командно –щабна машина БТР -60 попълва сбирката на ямболския Музей на бойната слава

01Експонатът е отпуснат със заповед на Министъра на отбраната на Република България Николай Ненчев.Министерството на отбраната ще предостави безвъзмездно на „Музея на бойната слава – Ямбол“ с цел подпомагане на неговия фонд и други различни по вид експонати,сред които МТЛБ КЩМ З-80,УАЗ-469, УАЗ-452.

БТР -60 /Р-145 БМ „Чайка“/ е  руски амфибиен бронетранспортьор, първият от серия осемколесни бронетранспортьори. На въоръжение е от 1959 г. до днес в 63 държави по целия свят. Командно-щабната машина, с два бензинови двигателя е оборудвана с радио-средства за управление на войската.Военният експонат идва в ямболския музей от в.ф.28860 в Горна малина.

Община Ямбол получи и безвъзмездно още 70 дка терени от войсковия район от т.нар. „Пионерни казарми“ на 29 пехотен Ямболски полк, които ще бъдат включени към площта на „Музея на бойната слава“. Договорът за предоставяне е подписан между кмета на община Ямбол и областния управител и предстои предаване на терените.

02Музеят на бойната слава бе открит на 9 май 2013 г. и е единственият по рода си в страната общински военен музей. Експонатите му се радват на нарастващ интерес от жителите и гостите на града. Растящият интерес към Музея на бойната слава се дължи, както на интригуващите експонати, които могат да се видят на открито и в тематичните зали, така и на активната политика по популяризирането му. В последната година музеят привлече стотици посетители чрез дните на отворени врати по повод официални празници, организирането на възстановки на различни военни битки и тематични беседи, свързани с важни дати от историята ни.

About the Author :