Кольо Колев, основен дарител на храма „Успение на Пресвета Богородица”: Важно е какво остава човек след себе си

???????????????????????????????–  Какво е за вас откриването на храма?

–  За мен днес е един много специален ден. Доста труд положихме, за да сътворим това богоугодно дело. И наистина денят е много специален и поради причина, че толкова дълги години, ако не се лъжа, 128 години не се е строило храм в Ямбол. Денят е специален и затова, че виждам колко много хора дойдоха на освещаването на храма, виждайки колко много усмивки и колко много щастие има в хората и това още повече прави денят специален.

–  Тези усмивки на хората дават ли ви упование, че всичко това ще носи и надежда за хората?

–   Не е без значение, разбира се, човек как живее, тъй като съм и строител разбира се и строителите оставаме неща след себе си. Но за мен е много важно и човек какво ще остави и след като си отиде от този свят. Освен всичко останало е много важно и посланието, което остава за бъдещите поколения.

–  Храмът е посветен и на сина ви, той работеше ли по този проект?

–   Докато той работеше в архитектурното бюро по време на неговото студентстване, фасадата на църквата стоеше точно до главата му. Ямболската общественост знае, че аз бях поел ангажимента да изградя грубия строеж на храма, разбира се нещата се проточиха и аз бях си вземал вътрешно решение в себе си този храм по малко по малко да се отделят средства и да се сътвори, но след като ни сполетя това нещастие, аз реших че трябва по най-бързия начин този храм да го осветим.

–  И за да пребъде и неговото име?

–    Да пребъде и неговото име. Аз знам той какво харесваше и заедно, разбира се, и с архитект Семерджиев, сме се опитвали да следваме стила, който знам, че на него му харесва.

About the Author :