Колосалното невежество

Borko_poslНевежеството е сила, бе писал Оруел. И бе познал, както и за ред други неща в романа си „1984”. В България невежеството придоби колосални размери. Вече не могат да изпишат дори едно елементарно изречение в новините, без да допуснат грешка. И това не е случайно. То е плод на пълното обезценяване на образованието, на истинското, а не на купеното, или на това, дадено заради дупето на „студентката”. Днес стана така, че образованите  хора са обявени за социални аутсайдери.

Това се прави целенасочено. Прави се от олигарсите и от мутрите, защото само образованите българи са способни да им се опълчат в тоталния грабеж на народа. Не става дума за комунизъм, както веднага ще контрират слагачите, и тия, с промитите мозъци. В България социалната пропаст стана страшна. Тук виреят вече само контрабандисти, чиновници, налепили се по европроектите, и политическа паплач. Няма как да фалира четвъртата по големина банка, каквато бе КТБ, и да се твърди, че банковата ни система е в превъзходно здраве. Ако здравето й бе такова, защо ония 3 милиарда лева ги натресоха пак на обществото?!

Невежият е най-лесен за манипулация. Това го знаеше и БКП, знаят го и днешните властници. Първите не даваха да се издават опасни книги, вторите правят така, че да не може да се купуват опасни книги. Културата днес почва, и свършва, най-често с чалгата. И в политиката, и в икономиката. Всъщност, къде е тая икономика?…

Борислав Ненов

About the Author :