Колко много Ямбол във Фейсбук

шараниКакто се счита, че има ВСИЧКО във Фейсбук, не може да няма страшно много неща, навързани с Ямбол. Ямбол-градът герой, струва ми, че преди години Христо Карастоянов го пусна тоя готин лаф. Поне девет групи работят в социалната мрежа за Ямбол, около Ямбол , или против Ямбол, герой-мъченик, ако мога да донадя нещо към характеристиката на „това”, което някога считаха, че е град на Диана. После разжалваха римската богиня, а първият, и едва ли не, основен виновник за мита около името на града падна върху един нищо неподозиращ учител по история. Учителят е Андрей Андреев, лансираната от него теза е още от преди 9 септември 1944 г.

Та какво става в социалната мрежа с почитателите на Ямбол. Струи възторг, и не може да се намери из България по-хубав град от нашия. Или пък по-лош, зависи и от това, кой от коя политическа или фирмена, камбанария го гледа. Имаме налице групите „Аз съм от Ямбол!, „Риболов по река Тунджа”, „Непознатият Ямболски регион”, ”Каргон сити”, „ Старият Ямбол”, МГ „Николай Лобачевски”, „Група за възстановки”  и „Ямбол на пет континента”.

Ако сте решили да потънете в мелодрамата, вие сте за групата „Аз съм от Ямбол!”. С удивителна е, не е моя приумица. Но то си е требе, когато се мисли или се пише за града ни, особено пък когато той, за капак, е и роден, не може без тази горда, изпъчена удивителна.

Представете си, ако вместо този знак, имаше многоточие. Да, тогава можеше да е много секси, но същевременно нямаше ли да праща послание за неудобство, дори за срам, от мястото, в което сме имали късмета  да проплачем? Уви, когато човек се разходи из групата „Аз съм от Ямбол!”, по-скоро би искал да е роден в Каспичан или в  Полски Тръмбеш. Перманентни пожелания за добро утро, за лека вечер, за спокоен и усмихнат ден. За щастливо лято. За прекрасна пролет. Изобилие от виртуални сърчица и  букетчета, не са забравени и иконките. Не може без тях, всеки ден почти в Ямбол (какво чудо на природата и на Бога!), някой е именник.

В Каспичан или  Долна Митрополия, или в Свищов, вероятно не е така, там хората просто нямат имена, за град, да не отваряме изобщо приказка.  В „Аз съм от Ямбол!” не са пропуснали да качат и чаши с шампанско, като то явно върви с череши. Може да се чуе и „Градил Илия килия” – вечните песни трябва да се знаят.

Съвсем други са нещата с групата „Ямбол на пет континента”. Нейният създател, Нина Даракчиева, не е забравила тръпката на журналистиката, и търси нерва на деня, на месеца. Нина бе четири години и пиар на община Ямбол, във втория мандат на Хаджигеоргиева, така че не е забравила някои от хватките в тази професия. Създателят на групата иска да опази полето от политически страсти, но явно това няма как да стане. Теренът е социалната мрежа, а това автоматично го прави и кафене, и еврейска баня, в които всеки може да приказва всичко. Често – анонимно скрит. Даракчиева няма как да опази „Ямбол на пет континента” и от рекламната инвазия. Тук принципът е също като в кварталното кафене. От доста време е ясно – без Фейсбук няма да мине нито една голяма акция. Нито една голяма манипулация. Не сме особено далеч и от деня, в който, за да влезем във Фейса, ще трябва да си платим. Дали кеш, дали с карта, но ще се наложи.

Да погледнем пак групите за родния Ямбол. Особена тръпка има понякога в „Каргон сити”. Струва ми се, че там видях снимка на Иван, наричан Генерала от Каргона. Каргона е давал, а вероятно и ще дава, светли образи, така че без такава група просто не може.

Докато без ” Риболов по река Тунджа”, спокойно можем да замръкнем. Рибарите са велико племе, именно за това те не бива да бъдат представяни нескопосно. Все едно Франк Синатра да пее в „Трите вятъра”…

Писал съм за височината на групата „Непознатият ямболски регион”, затова сега ще прескоча. Вероятно друг път ще добавя нещо за нея. Не искам да давам акъл на никой, ала не може ли да не е всеки ден с пожелание за доброта, светлина и щастие?

В един филм, който не зная как се излъгаха да пуснат наскоро по телевизията, тъй като не бе американски, героят казваше:”Още един прекрасен, шибан ден”.

Не каза дали е от Ямбол, то си му личеше.

Борислав Ненов

About the Author :