Колко е гаранционният срок на прясно ремонтираните пътища?

IMG_2712На 23 юли 2011 година лично Росен Плевнелиев, тогава министър на регионалното развитие, а сега президент, и министърът на финансите Симеон Дянков направиха първа копка на ЛОТ 8 от пътен възел „Петолъчката” до село Окоп. Австрийската фирма „Страбаг-8” беше изпълнител, спечелил търга за ремонта с обещание за качествено и срочно изпълнение на така важния път за границата на България с Република Турция. Финансирането на ЛОТ 8 беше осигурено на 35 процента от държавния бюджет и 65 процента със заем от Европейската инвестиционна банка.   Обещанията са си обещания, но само след по-малко от две години експлоатация на същия път, сега той прилича на  класьор за пощенски марки, кръпка до кръпка, дупка до дупка, с озъбени камъни отдолу. Образувани са вече и коловози от тежкотоварните ТИР-ове, които денонощно минават по този натоварен участък.

IMG_7390Нали този, който е проектирал пътя, е знаел, че ще бъде натоварен от тежки автомобили и че основата му трябва да бъде така изчислена, че да  понася натоварването. За денонощие от Лессово в посока Русе и Прохода на Републиката минават най-малко 500 ТИР-а в двете посоки, които тежат с товара си над 25-30 тона.

Интересно имало ли е  в  договора гаранция за експлоатация и какъв е той, че за такъв малък срок пътят е вече тотално износен? Най бедната държава в Европейския съюз България не може да си позволи лукса през две години да ремонтира основно пътищата си, построени по безобразен начин.

IMG_7393Тогавашното правителство казваше, че държи на качеството.  Да не стане така и с магистрала «Тракия», че по новите участъци вече се наблюдават очертани  коловози и пропаднали участъци на определeни места!

 

 

 

IMG_7407IMG_7598IMG_7636 IMG_2713 IMG_2716 IMG_2718 IMG_2719 IMG_2721

 

Величко Димитров

About the Author :