Колкото по-неясно, по-добре

S.ChamovaТези дни чух от професор, университетски преподавател по заразни болести по животните, че от достигналата до него информация той не може да каже – имаше ли или не чума в Боляровско. Е, щом спецовете в тази държава не разбраха, какво остава нас простосмъртните.

Да, винаги сме живели в условията на манипулация, но на сегашното няма равно. При социализма беше лесно – пропагандата, тогава така се наричаше нескопосаната манипулация на управляващите, беше неубедителна, информирането „от уста на уста“ – правдоподобно, вярваш на очите и ушите си и се ориентираш.

Сега всеки от всякъде говори и дори показва всичко – често напълно противоположни неща. Морални ориентири почти липсват, на престъпника се дава два пъти по-повече думата, отколкото на добрия. В тази бъркотия дори на ниво прост факт няма еднозначност. Нещо се каже, друг го отрече, трети смутолеви, четвърти замаже… Резултат – съмнение, неверие, обърканост, липсата на ориентир кое какво е. Така дори и хората, които се опитват да мислят, се обработват до дезориентирана маса. Последно ниво – инертни, безволеви, удобни.

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply