Колкото повече даваме, толкова повече получаваме

DSC06930За какво трябва да мислим, ако искаме да сме успешни, какво означава да сме добрия пример, как се добавя стойност към живота и развитието в едно общество. На тези въпроси даде отговор д-р Милен Врабевски – бизнесмен, филантроп и меценат, в организираната на 8 октомври в Художествена галерия „Жорж Папазов” в Ямбол среща разговор, преминала под мотото „Психология на успеха”.

DSC06901Д-р Врабевски сподели личния си опит, личното си виждане и това, което е преживял той самият, като използва за изходна точка структурата на инвестициите му в бизнеса и в обществото през последните двадесет и няколко години. Той е собственик на „Comac Medical“ (научно изследователска организация в областта на клиничната медицина), която е в основата за финансиране на всички негови начинания, с които се стреми да бъде полезен за развитието на България. Най-голямата му гордост е фондация „Българска памет”, която работи активно в няколко направления: европейска реинтеграция на историческата диаспора, опазване на българското културно-историческо наследство, борба с демографската криза, родолюбиво възпитание, икономика на знанието и реализация на младите хора.

DSC06918Д-р Врабевски има частна детска градина и частно училище, а обмисля и идеята за университет, за да затвори образователния цикъл и притежава звукозаписна компания, с която продуцира и композира хубава рок музика с хитови изпълнители като Джон Пейн, например.

Една от последните му инициативи е издаване на помагалото „Моята България”, кратка история за млади читатели, която беше подарена на всеки присъстващ, за да я отнесе в дома си и да стигне до повече деца, за да научат истинската история, а тя може да бъде свалена безплатно и от интернет.

„На обществото му трябва членовете му да разберат, че около маса нещата не се решават. Не може да си свидетел на развитието или на падението на едно общество, трябва да си участник”, навлезе в същностт на своята философия на успех д-р Врабевски и продължи: „Тогава имаш право на мнение и тогава си човекът, който благодарение на своето достойнство, заради активното участие в обществените процеси, има очи да погледне децата си и да каже, че прави всичко възможно тази държава да се развива по-добре.

Той сподели още: „Реших в един момент, че човек, за да реализира себе си, трябва да търси националните приоритети, да инвестира в тях, независимо от това какво може държавата. Аз и вие сме държавата и нашето лично участие е тази форма за създаване на предпоставки за прогрес, която не се разбира, защото е извън човешката логика – това е едно четвърто измерение, което се ръководи от принципа колкото повече даваш, толкова повече ти се спуска свише. Човешката логика, базирана на егото, много трудно достига до подобни изводи”.

„Достатъчно е дори да ставате сутрин с правилната нагласа – по една тухличка да премествате, по едно боклуче от земята да вземете, без да сте го направили вие, но с цел да направите добро за обществото, без да очаквате благодарност и отплата, нещата за вас ще тръгнат главоломно напред”, посъветва още той и разясни: „Вашата роля обаче е да разберете, че не сте случайно на тази земя, че вашата същност е градивна и че вие, изхождайки от простия извод, че животът не е състезание, ще вървите само напред и нагоре, ако следвате постулатите за успех и около вас ще цари духовно удовлетворение”.

Според неговите постулати за успех Господ ни дава възможност да разберем възможностите за прогрес по два начина. Първият е, като ни даде възможност да имаме деца, тогава разбираме каква е мисията на живота – да се научим да живеем за другите хора. „Тази мисия е една и съща за всички. Много се бърка цел и мисия”, обясни той и допълни: „ Целите са крайъгълните камъни от списък с изпълними ангажименти, които ние си поставяме по пътя към тази мисия, която е нашата стойност в живота, нашето разбиране за пълноценен живот и съществуване. Затова този живот е свързан винаги с духовно удовлетворение и ние сме щастливи от това, което сме”.

Вторият е, че основата е в обичта. Бог ни дава възможност да започнем от нещо, което ни дава той – родина и родители, всичко останало можем да си изберем в развитието си със собствените си възможности. И ако там подходим с обич и уважение, ако тръгнем да развиваме тези отношения, успехът ще бъде наш постоянен спътник.

Д-р Врабевски подчерта, че да сме активни в момента е от решаващо значение и изтъкна, че е важно да мислим за доброто на България и че корпоративната социална отговорност не е мит, а всяка инвестиция в доброто на другите си струва. Според него трябв ада осъзнаем, че всеки може да промени нещо и че това е въпрос на перцепция (сетивно възприятие).

Колкото повече имате нагласата, че нищо не зависи от вас, толкова повече нищо няма да зависи, каза д-р Врабевски и призова: „Излъчвайте това, което искате да получавате. Правете това, което очаквате и другите да направят. И по този начин ще стигнете до синхрон на енергиите. Запазвате онази най-важна човешка същност, защото най-важно е на първо място да сме човеци. Затова вярвайте в собствените си възможности, стъпете на добрите намерения и на усещането, че не сте случайно на този свят и мисията ви е да живеем за другите хора”.

Няма форма на негативизъм, която да ви води до следваща крачка на прогрес, беше едно от другите послания на д-р Врабевски, който сподели още, че водещо начало за всеки трябва да бъде доброто намерение да стане нещо от теб, за да може много хора наоколо да имат полза.

 

About the Author :

Leave a reply