Коледната изложба през призмата на ямболската културна традиция

DSC01930Ямбол, 08.12.2017 г.

Традиционната коледна изложба на ямболските художници бе открита вчера в Художествена галерия „Жорж Папазов“. Тази година в нея участват 31 творци с 67 творби – живопис, скулптура, икони и пано. Директорът на галерията Петко Йорданов приветства присъстващите – „най-ревностните привърженици и пазители на истинските и непреходни неща в нашия град, най-верните приятели на художниците.“ Той отбеляза, че това е една от много обичаните и уважавани изложби в Ямбол – всъщност подобни, когато ямболските артисти се срещат със своите приятели, са само две в годината – едната е Коледната, другата е посветената на празника на град Ямбол – изложбата „Светлината“. Петко Йорданов предупреди, че няма да прави равносметки, тъй като Кольо Костов DSC01945подготвя албум с много снимков материал от всички изложби през годината – на фейсбук страницата на ХГ „Жорж Папазов“ ще може да се види всичко, случвало в галерията през годината.

Експозицията бе представена от Петър Тепсизов, председател на групата на ямболските художници: „Представени са творби с различна стилистика, изпълнени с различни техники и материали. Дългогодишният ямболски ценител на изобразителното изкуство може да познае ярките творчески почерци на изявени ямболски художници като Коста Стоянов, Цветан Казанджиев, лиричният минимализъм на Кольо Костов, узрелият вече детски наивизъм на Румен Малчев, тихите пастелни тоналности на Боряна Чапърова, DSC01921капризните цветни експресии на Ина Трифонова, на Диана Йорданова, почти немската педантична техника на Стефан Качаков…“, отбеляза той. Петър Тепсизов подчерта, че изложбата представлява тясна, но и точна извадка на ямболската културна традиция. Той отбеляза, че ямболският художник отдавна се е отказал да преразказва Коледата, въпреки че тази изложба е посветена на коледния празник, ямболският художник не илюстрира Коледата. Публиката ще забележи, че всъщност, доколкото я има – тя присъства с различни знаци, а в други от платната акцентът е върху светлината и цветовете, като асоциация за радостта, носена от Коледните празници. „Всяко значимо събитие тази година има различна тежест, различна значимост за всеки един от нас, а общите неща, които ни свързват, са по-тъжни, по-драматични, отбеляза Петър Тепсизов и в тази връзка той припомни имената на Тодор Терзиев и Ташко DSC01966Попов, „хора много близки до сърцата ни, които вече не са сред нас.“ Председателят на групата на художниците в нашия град обобщи, че „такива са ямболските художници – имат повече лунни богове, отколкото слънчеви и светли. Това е свързано с факта, че те повече искат да общуват с отвъдното, отколкото с всекидневното.“ Независимо дали ни се иска да е така или не, по тази причина пък в техните творби присъства повече човешкото, каза Петър Тепсизов, който в заключение пожела на всички светли празници.

Финалното послание на директора на галерията Петко Йорданов към присъстващите бе да почерпят максимално положителна енергия от контактуването както с произведенията, така и със самите артисти и художествената галерия „Жорж Папазов“ е правилното място затова. С чаша вино в ръка художници и почитатели на красивото последваха напътствието.

DSC01920 DSC01922 DSC01923 DSC01934 DSC01935 DSC01948 DSC01949 DSC01951 DSC01952 DSC01954 DSC01957 DSC01958 DSC01960 DSC01961 DSC01962

About the Author :