Коледната изложба в „Кирил Кръстев“ – за всекиго по нещо

DSC02042Традиционно с Коледна изложба приключват изявите на ямболските художници на терена на галерия „Кирил Кръстев“ в Ямбол. Тази година нея участват 25 автори, мнозина с повече от една творба. Категорично преобладават пейзажите, но могат да бъдат видени и не малко натюрморти, две икони, пано, няколко неща от приложните изкуства.

Когато на едно малко пространство се съберат толкова много разнопосочни творчески почерци, това е нож с две остриета. От една страна се загубваш в многообразието, бяга ти характерността на цялото, но от друга, особено ако си поставил пред себе си цел да избереш коледен подарък изкуство, все може да намериш онова, което в най-голяма степен отговаря на твоето светоусещане. А и цените, на които се предлагат произведенията, в повечето случаи са балансирани, макар диапазонът да е огромен – от 20 DSC02044лв. за пепелник на Атанас Радев до 1000 лв. за живописно платно на Калин Ангелов. Но цени между 170 лв. и 500 лв. преобладават.

На мен лично не ми прави добро впечатление, когато едни и същи платна се окаже, че виждам изложени не за пръв път в рамките на няколко месеца, защото и това го има. Така беше и на Коледната изложба в ХГ „Ж. Папазов“. Бих предпочела да видя нещо по-ново или поне непоказвано наскоро. Иначе се създава впечатление за яко буксуване или творческа непродуктивност.

Иначе всеки от художниците присъства със своята индивидуалност, с отличителния си, разпознаваем почерк. Макар че на моменти се отива в DSC02039другата крайност – на една повторяемост на някои от творците. Кой какво ще хареса, е в голяма степен въпрос на лично усещане, а вероятно и на емоцията, с която се идентифицира. В духа на старите майстори е пейзажът на Петър Тепсизов, с обичайна прецизност, съчетани с  мистичност и студенина са пейзажите „Първи сняг и „Утринна мъгла“ на Стефан Качаков, интересни и в идеята на Коледа са „Спасителка“ I и II на Боряна Чапърова. Любопитни са „Рози“ на Христо Николов и „Пейзаж“ на Дияна Йорданова, очаквано разпознаваема е Павлина Сърбова със „Зимен ангел“ I и II. Можем да видим неща от Христо Тотев, Христо Крушков, Коста Стоянов, Атанас Караманов, Деляна Узунова, Кольо Костов, Румен Малчев, Дончо Донев, Сия Крушкова, Кольо Инджов, Мария Баракова, Александрина Игнатова и др. При наличието на толкова много утвърдени творчески имена, който е решил да украси дома си в картина, вероятно ще намери своята.

DSC02036 DSC02037 DSC02038 DSC02040 DSC02041 DSC02043 DSC02045 DSC02046

Светлана Чамова

About the Author :