Коледен концерт на малчуганите от детските градини в Ямбол

IMG_5443С коледен концерт на малчуганите от детските градини в Голямата зала на община Ямбол започна днес, 10 декември 2018 г., поредицата от коледни концерти в града. Той беше организиран от Областен информационен център-Ямбол и общината и имаше за цел да представи ямболските коледни традиции като част от европейското културно наследство, свързано с предстоящия светъл християнски празник. Тъкмо затова началото беше поставено с уникалния ямболски коледарски буенек, изпълнен от децата от детска градина “Пролет”. В духа на традицията те наричаха за здраве и берекет.

Още в началото малчуганите вдигнаха високо своите рисунки на тема “Коледа IMG_5427в Ямбол”. След това те бяха подредени на изложба във фоайето на залата. Водещата припомни, че именно днес светлинките от детските рисунки ще се пренесат в реалността – в този ден ще заблести и празничната украса в Ямбол.

Децата от детските градини „Пролет“, „Свобода“, „Червената шапчица“,
„Валентина“, „Биляна“, „Щастливо детство“, „Пламъче“, „Слънце“ и „Радост“ се представиха с различен танц, коледни песни и наричания. Техните изпълнения се редуваха с информация как празнуват Рождество Христово в различните европейски страни. Например в Италия празниците започват на 24 декември и приключват на 6 януари. Грозната, но много добра вещица Бефана идва нощем и носи на послушните деца сладки неща, а на непослешните оставя въгленче. Или пък във Франция, където още на 1 декември децата получават картонен календар с 24 прозорчета, зад всяко от тях има малко лакомство. На Бъдни вечер в много части на Франция семействата поставят пънче в камините си, което гори чак до новогодишната нощ.

За децата в Голямата зала на община Ямбол организаторите бяха приготвили пакети с подаръци – лакомства.

IMG_5441 IMG_5446 IMG_5453 IMG_5456 IMG_5461 IMG_5467 IMG_5469 IMG_5473 IMG_5479

 

 

About the Author :

Leave a reply