Коледа с творбите на ямболските художници в „Жорж Папазов”

коледа изложбаМакар и наречена на Коледа, откритата в четвъртък, 8 декември, изложба в галерия „Жорж Папазов” далеч надскача тривиалното струпване на картини,  графики и икони, напомнящи ни, че идва Рождество Христово.

И добре, че е така, защото коледната олелия и без това ни идва в повече. Струпването на толкова художници на едно място винаги води до известна загуба на тяхната идентичност, но добрият, интересният автор, изпъква и в огромно обкръжение.

В Коледната изложба участват почти всички творци, боравещи с палитрата или  майстори на иконите и малките пластики край Тунджа. Не пропусна да се включи и писателят Христо Карастоянов – почетен член на Дружеството на ямболските художници, както той се нарича на шега. Карастоянов е в аплоато си, показва ни три карикатури в неговия си ироничен стил и ни напомня, вероятно без да е нарочно, че карикатуристи в града ни липсват отдавна.

Ако приемем, че зимата е синоним и на Коледа, в централната зала на галерия „Жорж Папазов” публиката може да види няколко платна, които талантливо ни отправят към този сезон. Това са две картини на Стефан Качаков, едно голямо платно на Калин Ангелов, и две платна на Боряна Чапърова. Любопитно е да се види подходът им към „темата”- картините на Качаков са призрачни, мистични, застинали в тишината, похват, който е типичен за този ямболски творец. Зимата в платната на Чапърова е жизнерадостна, топла, светла,а най-добрият ни пейзажист, Калин Ангелов, отново ни праща в пищните багри на импресионизма си.

За първи път се явява сякаш в такава изложба Снежана Гинева-Николова, която живее и работи във Велико Търново, но е свързана дълбоко с града ни, тъй като неин съпруг бе Йордан Гинев, светла му памет. Нейният триптих „Пробуждане” е едно от интересните присъствия в Коледната изложба. В платната й има особена топлота и настроение, картините й привличат вниманието.

Много интересно е „съжителството” на коренно различни и като стил, и като възраст, автори като Дончо Донев с картината „ Карнавал”, и Александър Александров с  „Тромпетист”. И двете картини са познати на почитателите на изобразителното изкуство, направени са с респектиращо майсторство, което личи и в сегашната експозиция и е удоволствие да се видят в близост една до друга.

Класата си за пореден път демонстрира в създаването на икони Андон Балахуров, своя творба ни показва и Мариана Капралова, която рядко участва в изложби. Фина, както винаги, е Александрина Игнатова с нови две платна, респектира с картините си доайенът на групата на ямболските художници Коста Стоянов, който стои стабилно от висотата на своите 82 години.

Все по-активно участват в такива общи изложби имена като Мария Христова, Нина Миндова, Милена Гайтанджиева. Те са в графата на ерзаца, но и това го има в художествения живот на почти всеки град.

Слово при откриването на изложбата произнесе уредникът в галерия „Жорж Папазов” Петър Тепсизов, който е и куратор на експозицията, той е председател на представителството на СБХ в Ямбол. Той каза, че липсва тежкия комерсиален характер в Коледната изложба, а сетне сподели свои размисли за трудното битие на художниците.

Няма леко битие, освен това в гробищата, бих добавил аз, а не са като добавки още няколко  имена в новата експозиция на ямболската общинска галерия. Това са Траяна Панайотова, Кольо Костов, Йордан Трифонов, Ина Трифонова, Панайот Янков, Таня Стоилова.

Много различни автори, но и Коледа е различен празник. За някои пищен, за други по християнски скромен, за  трети – просто липсващ…

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply