Коледа без Коледа в Ямбол

Моя Ямбол четеВ края на миналата година особено фрапантно изпъкна липсата на коледна атмосфера в Ямбол. Общината, която трябва да дава тон, да е водещият фактор по такива празници, се изяви само и единствено със супер кичозната конфигурация пред сградата си, в която Дядо Коледа бе облечен в синьо, а Снежанка бе като дебилна девойка.

Нямаме литературни данни да е била малоумна, но навалицата от пиари в общинската администрация може да има някакви нови, непознати нам, съчинения по темата. Като е Рождество Христово, общинската управа реши, че няма нужда от нищо друго – народът ямболски и без това ще си прави селфита пред Дядо Коледа, наречен почти моментално от населението Дядо ГЕРБ.

Което ми припомни, че в управляващата партия имат звено, да го наречем така, Старейшини, имат и Жени, имат и Младежи. Някой от Старейшините може да е автор на идейния проект, и по този начин да е видял синият цвят като най-подходящият. Червеният ще му е вонял на комунизъм, а зеленият на ония протестиращи, наричани млади, умни и красиви, дето мътят често-често водата на Бате Бойко и неговите правителства.

/Апропо, след като държавата ни приключи с грандиозен успех председателството си на Европейския съюз, Бойко Борисов може  да седне и да напише наръчник на темата „Как се правят правителства и как те не изкарват никога пълен мандат”/.

Правителствата на ГЕРБ са като санирането на панелните блокове – може да протече бързо-бързо покрива, но случайно може и да не даде такъв свиреп дефект.

Но към ямболската Коледа. Верен на принципите си, кметът на града Георги Славов не разреши нито базар, нито големи тупурдии на центъра на Ямбол: плочките там трябва да се пазят, зер взели, че се разпаднали още на втората година от поставянето им, иди тогава и печели четвърти пореден мандат. Така и двете главни улици на града, „Раковски” и „Търговска”, бяха лишени от каквото и да било празничност – нито украса имаше по тях, нито веселяци, придобили настроението си от бира-скари, подсилени с пелин и черно вино. Чак към края на улица „Раковски”, в близост до някогашната пивница „Тихият кът”, позната още като Клуб на авиатора, а сега пустееща, бяха разположени две-три сиромашки скари,  от които идваше коледен аромат.

Вечер там бе тъмно като в рог, което вероятно бе предвиден ефект от страна на общинската управа. Въпреки тъмнотията, една вечер няколко ямболии завъртяха там едно вдъхновено хоро, показвайки , че и да паднем, и да бием, пак ще се напием.

/В ГЕРБ , разбира се, не мислят така, за тях всичко друго, освен тегленето на кредита от 17 милиона  лева от общината, и победата, четвърта поред, на кметските избори на Георги Славов е чиста проба трагедия./

Другата главна улица , „Търговска”, напук на името си, не пусна никакви светлинни или други намеци за това, че е Коледа. Остана си като улица нейде из края на поборническия квартал Каргона, например, „Яворов” или „Юндола”, на които обаче може често да се видят кози, овце и крави, което си е атракция по Рождество Христово. Може би това е съвсем нормално, за град като нашия, в който бързо-бързо фалира МОЛ-а, за разлика от такива търговски обекти в други населени места на татковината. И не стига, че фалира, ами и никой не иска да го купи, въпреки че съдия-изпълнителят свали наполовина цената му, и вместо 10 милиона лв. , сега той струва едва 5 милиона, а е висок почти колкото хотел „Тунджа”, башка ескалаторите, подземния паркинг и местоположението му на крачки от центъра на Ямбол.

Някои твърдят, че миньорната, скромна, та чак сиромашка Коледа, била такава, заради гласувания общински кредит от 17 милиона лева. Демек, да не помисли ямболското население, че се пилеят пари без нужда. Надали  е така, познавайки нрава на местната ГЕРБ и нейните лидери /то , всъщност, няма лидери – има само един-единствен фактор и той е кметът и областен бос на партията  Георги Славов/. Той ако реши, Коледата може да се преиграе или Великден да се премести още през февруари.

Който  може, го може, както се твърдеше и в едно фолклорно мероприятие преди време. А ГЕРБ-Ямбол може много, като тези 17 милиона лева кредит, който ще гори на задника на ямболии доста дълго…

Борислав Ненов

About the Author :