Коледарски празници в Ямбол

decaОбщо 17 детски състава се включват в тазгодишния Детския коледарски празник, организиран от община Ямбол и Младежки дом „Г. Братанов“ традиционно в навечерието на коледните празници. Представителните групи на училища, детски градини и читалища се изявиха на сцената на Младежки дом „Г. Братанов“ на 16 декември.

В детския коледарски празник се включват участници от 3 до 14-годишна възраст. Всички групи получават грамоти и предметни награди като стимул за съхраняването и поддържането на коледарските традиции.

Koledari 1Представянето на уникалната ямболска традиция на танцуващите коледари продължава и навръх Рождество Христово. На 25 декември, на сцената в Градския парк ще се изявят 12 ямболски куди, вписани в регистъра на коледарските групи. Специализирана комисия определи за участие в празника следните състави:

  1. Коледарска група „Бенковски“ с ръководител Христин Атанасов Христов;
  2. Коледарска група „Куклите“ при Младежки дом „Георги Братанов“ с ръководител Елиян Христов Кисьов;
  3. Младежка коледарска група „Багера“ с ръководител Димитър Митков Ангелов;
  4. Коледарска група „Йорго Тигъра“ с ръководител Мишо Асенов Костов;
  5. Коледарска група „Баира“ с ръководител Димитър Ламбов Ламбов;
  6. Коледарска група „Стрелата“ с ръководител Божидар Аврамов Аврамов;
  7. koledari 2Младежка коледарска група при Народно читалище „Зора – 1945“ – Ямбол с ръководител Недялко Йорданов Иванов;
  8. Младежка коледарска група „Ботев“ при Народно читалище „Зора – 1945“ – Ямбол с ръководител Иван Венков Марчев;
  9. Младежка коледарска група при Народно читалище „Зора – 1945“ – Ямбол с ръководител Асен Кирилов Михайлов;

10. Младежка коледарска куда „Генков“ при Народно читалище „Пробуда – 1909“ – Ямбол с ръководител Димитър Георгиев Генков;

11. Коледарска куда при при Народно читалище „Пробуда – 1909“ – Ямбол с ръководител Янаки Атанасов Терзиев;

12. Коледарска група за автентичен фолклор с ръководител Ламбо Александров Ламбов.

koledari 3Коледарските групи бяха одобрени за участие в празника въз основа на критерии, отнасящи се до автентичността на пресъздаваната традиция – танц, облекло, персонажи, подбор на песни и благословии, също така артистичност на изпълнението, музикален съпровод и др.

Началото на празничното Коледно тържество на 25 декември е от 11.30 часа с концерт на Фолклорен ансамбъл „Сливен“. В 12.40 започва Тържествената Рождественска церемония с участието на кмета на Ямбол Георги Славов и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Представянето на коледарските групи е с начален час 13.00.

plakat_koledari_2016_Yambol

About the Author :

Leave a reply