Коледарски празник в Ямбол с уникалните танцуващи коледари

48393226_599735220439715_9016796728531091456_nНа връх Коледа – 25 декември, земята на Ямбол отново ще се разтресе от ритъма на неповторимия коледарски буенек. Новото тази година е, че освен централното събитие в Градския парк, атмосферата на празника ще се пренесе на още три места в града. Горещите точки ще бъдат площадните пространства пред Народно читалище „Пробуда – 1909“ в кв. „Каргон“, пред НЧ „Зора – 1945“ в район „Баира“ и в ж.к. „Диана“ – пред бивш магазин „Югоагент“. Целта е колкото може повече хора да съпреживеят уникалния за града празник и той да не бъде съсредоточаван в едно единствено място.
И на трите изнесени сцени е предвидена празнична програма с участие на фолклорни състави, също и групи към кварталните клубове, а най-очакваното събитие е представянето на коледарските куди. Началото за кв. „Каргон“ е в 11.00 часа. На „Баира“ събитието е с начален час 11.30, а в ж.к. „Диана“ – от 13.30.

Кулминацията на фестивала „Ямболски коледарски буенек `2018“ е в Градския парк. Първоначално, за настроението на всички ще допринесат майсторските изпълнения на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – гр. Плевен. Концертът започва в 12.00 часа на сцената до централния фонтан. Час по-късно, от 13.10 започва традиционната тържествена Рождественска церемония с участието на кмета Георги Славов и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, които ще отправят своите благопожелания към всички ямболлии.
Най-очакваният момент – представянето на кудите, е с начало 13.30 часа. Емблематичната за града традиция на танцуващите коледари ще бъде представена от коледарски групи от „Каргона“ и „Баира“ – носители на двата специфични стила в ямболското коледуване. Поканени за участие са едни от най-добрите групи, включени в регистъра на кудите, които през години са печелили многократно награди и поддържат славата си на носители на автентичната традиция на ямболския коледарски буенек.

About the Author :

1 Comment to “Коледарски празник в Ямбол с уникалните танцуващи коледари”
  • Страхил
    December 21, 2018 - Reply

    Властта май се гнуси от жителите на крайните квартали!
    Я какъв център “като слънце” си направиха, а да се дотътрят разни навлеци от Аврена и Каргона и да им седнат на пейките.

    А и крехки са плочките, трябва да се пазят.

Leave a reply