Коледарски куди се надиграват днес в градската градина

DSC03930Ямбол, 25.11.2017 г.

Днес, 25 декември, най-добрите коледарски групи ще покажат майсторство с ритъма на мъжкия буенек в градската градина. Празникът започва от 11.30 часа на сцената до централния фонтан. Началото ще бъде поставено с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“.

От 12.40 часа започва тържествената Коледна церемония с празничното обръщение на кмета Георги Славов и Рождественското послание на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

В 13.00 започва представянето на танцуващите коледари. Общо 11 групи (куди) ще участват в празника. Всички те са в вписани в специалния Регистър на коледарските групи и отличени като пример за съхраняване на автентичната ямболската традиция. От миналата година представянето на кудите няма конкурсен характер. В надиграването на Коледа всяка група ще доказва своето майсторство в пресъздаването на уникалния ямболски обичай – с танц, облекло, персонажи, подбор на песни и благословии. Всички групи получават диплом за участие и парични премии като стимул за поддържането на традицията.

About the Author :