Коледарският буенек завладя Ямбол

Ямбол, 25.12.2019 г.

Уникалните ямболски танцуващи коледари днес бяха завладели целия град. За това допринесе и наличието на цели четири сцени на фестивала „Ямболски коледарски буенек“: началото бе поставено в най-стария квартал „Каргона“ – пред читалище „Пробуда“, продължи в 12 часа пред читалище „Зора“ и в градската градина и се пренесе в 13.30 часа в квартал „Диана“ – в двора на училище „Любен Каравелов“. А чак толкова много хора по улиците, по централните площади, в парка, като че ли никога не е имало на 25 декември в Ямбол, въпреки че събитието е традиционно.

На сцената в парка слово произнесе кметът Валентин Ревански, отслужена беше тържествена Рождественска служба от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и архиерейския наместник архимандрит Димитрий. Коледен благослов за здраве и берекет отправиха малките коледари от Детска градина „Радост“. Имаше фолклорна програма от танцьорите на танцова школа „All steps“ и танцов състав „Ромбана“, а коледарският буенек бе изпълнен от кудата на най-дългогодишния ямболски станеник Янаки Терзиев.

Пред двете читалища коледарите бяха оценявани от жури, в което участваха етнограф, хореограф и музикант-инструменталист, които са и консултанти на празника.

Академик Крум Георгиев, Динка Ангелова, Петър Димитров, Георги Джелебов, Красимир Димитров, Пламен Дуков и Иван Петров са специалистите, включени в двата състава на журито.

Коледарите получиха награди за първо, второ и трето място, както и отличия за „молитва“ и персонажи – „станеник“, „баш“, „куйрукчия“, „котка“.

Традицията на танцуващите ямболски коледари е с над вековна история и началото й се свързва с присъствието на военен гарнизон в Ямбол в началото на ХХ век. Счита се, че облеклото на ямболските коледари е заимствано от някогашната характерна за конната войска униформа – високи кожени ботуши с шпори и брич. Самият танц е адаптиран вариант на лазарския буенек, но е пригоден за изпълнението му от мъже. Коледарските куди тръгват рано сутринта от къща на къща, изричат благословии за стопанина и домочадието му, пеят песни за здраве и берекет и изпълняват уникалния си ритмичен и звънък танц.

А късметлиите можеха и случайно да срещнат Дядо Коледа, озовал се по ямболските улици, привлечен от тропота на ямболските коледари.

About the Author :

Leave a reply