Коледари варакладосват китки

DSC09531В Стралджа започна подготовката за Общинския коледарски празник. Организаторите от община Стралджа и читалище „Просвета 1892” го насрочиха  за 19 декември. Според Статута, който вече е изпратен до всички читалища в общината, в областта и съседни на Стралджа общини, празникът има за цел да съхрани за поколенията българските фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, да съдейства за развитието на националното ни песенно  и танцово изкуство, да спомага за приобщаване на младите към културните ценности.

Спазвайки местната традиция по-възрастните вече обучават младите как се варакладосват китки, репетират най-хубавите коледарски песни и благословки. Самото гиздосване на коледарите е истинска магия. Мъжете слагат бели везани ризи, гайтанлии елечета, засукват червени пояси, налагат калпака , украсен с пуканки, намятат тежки ямурлуци, с гегата в ръката мъжете потропват във всеки дом, на нея  нанизват и подарените от стопаните краваи.

Община Стралджа е характерна с голямо разнообразие на коледарските песни. По различен начин те звучат в града , в Маленово или Воденичане, във Войника или Саранско. Но всички песни са интересни, мелодични. В тях се разказва за бита на местните хора, за очакването и празнуването на Коледа. Благословките  поднасят красиви пожелания за здраве и берекет. Много често колоритно  в тях се описват характера и нравите на живеещите в различните села.

Стралджанският Общински коледарски празник има конкурсен характер. Жури от познавачи на коледарските традиции оценява участниците и разпределя наградите, осигурени от общината.  Предвидени са отличия за най-добре представилите се в двете възрастови групи – до 14 г. и над 14 г.

About the Author :