Кой ще наследи Валентин Ревански на президентския пост в баскетклуба?

RevanskiВ сряда, 4 октомври, най-сетне ще се проведе дългоочакваното Общо събрание на баскетболен клуб „Тунджа”. Началният час е 17 часа, мястото на действието е обичайното – залата на втория етаж на вечната зала „Диана”. Публична тайна е, че от три години настоящият президент на клуба Валентин Ревански иска да се оттегли от поста, на който посвети изключително много време и пари. Първият път придумаха бизнесмена да изкара още един сезон начело на БК „Тунджа”, защото тогава бе юбилейна година за ямболския баскетбол – навършваха се 70 години от организирания спорт с оранжевата топка в Ямбол.

Добрин кючуковПосле някои от ръководството на клуба решиха, че може да се мине поне още една година без да има никакви промени в Управителния съвет и на президентския пост, макар че така се наруши Устава на баскетболен клуб „Тунджа”. Самият Управителен съвет на практика се разпадна поне от половин година, че и от доста повече време, ако сме съвсем точни. И се стигна до ситуацията, в която де факто народният представител от партия ГЕРБ Иван Чолаков решаваше и кой ще бъде новият треньор на мъжкия тим, и кои ще са новите имена в състава на участващия  в елитната Лига отбор.

На Чолаков не му е сефте да бъде човекът-оркестър в този спорт, като този път обаче той сам реши, че не му трябват други хора. И на практика Управителният съвет изобщо не знаеше какво става или какво ще става в отбора ни. С някои малки изключения, като например крупният бизнесмен Видьо Видев, който е близък  с  Чолаков  от сто години и често се събират да поиграят карти.

пламен дончевЛошо няма в играта на карти, но няма и нищо хубаво, когато президентът на клуба вече е уморен и отдавна чака да бъде освободен от поста си. И когато Управителният съвет  е от хора, които се разминават, без дори да се поздравят, камо ли да вършат заедно работа.

Валентин Ревански свърши доста неща, по негово време мъжкият ни тим на два пъти спечели бронзовите медали, показвайки чудесна игра. Бронзови медали в шампионата мъжкият ни състав бе печелил и преди това, нямам предвид обаче времето на соца, когато воден от младия треньор Симеон Варчев, тогавашният „Лъсков”/Ямбол/ също спечели третото място. С капитан една легенда като крилото-гард Иван Ангелов-Мекия, и в редиците си и с друга легенда – центърът Георги Глушков, първият източноевропеец, играл в Националната баскетболна асоциация.

Имахме и още веднъж бронзови отличия от първенството на България, а на следващия сезон и сребърни медали, за да стигнем до върха на ренесанса в този спорт край Тунджа – шампионската титла през сезон 2001/20002 година. Епохата на „Ямболгаз”, зад който стоеше с огромната си мощ Сашо Дончев и управляваната от него фирма „Овергаз”. Когато клубът ни е най-богатият в шампионата обаче е едно да си бронзов или златен, съвсем друго е да постигнеш това с далеч по-малко пари и в свирепа битка с противниците.

Затова и времето, в което Вальо Ревански бе начело на „Ямбол”, влиза в златните страници на ямболския баскетбол. През годините председатели на клуба ни бяха Стоян Стоянов – първият кмет от СДС в историята на града, Добрин Кючуков – председател на Окръжния съд, Пламен Дончев – един от шефовете в „Овергаз”. Този спорт винаги се е целил нависоко, може би и по тая причина вече  толкова  лета  е в  елитната дивизия, докато при футбола, например, миналия и по-миналия сезон градът ни нямаше тим дори в селското първенство на региона.

Ясно е, че никой от големите играчи няма да чака до сряда, 4 октомври, за да разиграе картите, а самата сбирка в зала „Диана” просто ще скрепи на хартия решенията. Общото събрание, всъщност, може да бъде от 1200 привърженици на този спорт, може да бъде и от 20. В нашия случай е от 20, най-много 30 души.

Картите раздава отново Иван Чолаков, тъй като той сега е вече изцяло извън политиката и облече отново треньорския екип. Той продължава да е в отлични отношения с кмета на Ямбол и областен председател на партия ГЕРБ Георги Славов. Двамата вероятно вече са решили кой ще е новият президент на баскетболен клуб „Тунджа”. Възможните фигури не са много, ала няма да тръгна да гадая, по-скоро е интересно срещу какво тази личност ще се нагърби да ръководи този спорт. Ако изобщо го ръководи, тъй като допускам вариант, при който про форма има нов президент, но както през последните три години, всичко движи Чолаков.

Дори допускам, че може от общината да „пратят” човек за президент, не бива да забравяме, че от градската хазна идват  200 000 лева субсидия  за  БК „Тунджа”. Равнището е такова, че пасва на някой от заместник-кметовете, ала в нашата история те са все жени и не ми се връзва на спектакъла да се появи Илияна Бицова или Красимира Петрова. Защо обаче пък да не излезе на рампата секретарят на община Ямбол Антон Кабрански, на когото кметът и бос на ГЕРБ Славов има огромно доверие?

Или все пак ще се приложи схема с бизнесмен, приближен до герберите и до Чолаков, като юздите ще държи бившият депутат и настоящ старши треньор на отбора?

Винаги съм вярвал в творческите сили на ГЕРБ, така че идващата сряда привечер може да конкурира постановките на Драматичния ни театър. Или на Кукления….

Борислав Ненов

 

About the Author :