Кой спекулира с проблемите на междуселищния транспорт?

1Кой всъщност спекулира с проблемите на междуселищния транспорт? Този въпрос трябва да си зададем след вчерашните събития, които уж имаха за цел да разрешат проблема, но май се превърнаха по-скоро в опит за прехвърляне на вина и отговорност.

„Това е 100 % политическа инсинуация и леко цинична политика и действия от страна на община „Тунджа” и община Стралджа”. Това коментира кметът на община Ямбол Георги Славов след честването за 9 май на въпрос на журналисти за липсата на междинни спирки за автобусите на общините „Тунджа” и Ямбол. След това той оповести, че кани селските кметове, без общинските, за да им обясни „всички детайли, защо това е позицията на община Ямбол и защо тя работи на 100 % за гражданите на двете общини, а не е в ущърб на никого, напротив”. На тази среща кметът на Ямбол щял да им разясни какви права имат и защо не им ги разясняват общинските кметове.

Следобяд на 9 май ямболският кмет се срещна първо с кметовете и кметските наместници на селата от община Стралджа, а след тва и с тези от община „Тунджа”. На срещата медии не бяха допуснати, след което от пресцентъра на община Ямбол изпратиха съобщение:

„Като спекулации и изкуствено нагнетяване на напрежението определи възникналата ситуация със спирките на  междуселищния автобусен транспорт на територията на града кметът на Ямбол Георги Славов. Днес той се разговаря с кметовете и кметските наместници на селата от общините Тунджа и Стралджа. В срещата участва и Дикран Бохосян – ръководител на териториалната структура на  Изпълнителна агенция Автомобилна администрация.

Община Ямбол не е забранявала автобусите да спират на спирките в града, заяви още по време на срещата кметът на Ямбол и допълни, че разписанията в  настоящия им вид са подадени от кметовете на общините Стралджа и Тунджа, с грешни данни и с несъществуващи  и сгрешени спирки, включително със села, които отдавна несъществуват и са заличени, какъвто е случаят със село Кунево, община Тунджа. Голяма част от тези разписания не са адекватни към настоящата ситуация, за което отговорността е изцяло на кметовете на двете общини Тунджа и Стралджа.

В Наредба №2 на Министерството на транспорта е упоменато, че може да се слиза на всички спирки по желание на пътника, но това не е вписано в разписанията нито на община Тунджа, нито на община Стралджа и това според кмета на Ямбол е съществен пропуск.

Качването на автобусите за селата трябва да става само от Автогарата, защото това ще гарантира, че всички пътници ще бъдат обслужени и няма да има правостоящи пътници. Това решение е взето на база на дългогодишно получаване на оплаквания от недоволни граждани, които не са успели да се качат на автобуси по спирките в града, заради липса на места. При наличие на такъв казус, ако автобусът тръгва от Автогара Ямбол, то превозвачът е задължен да осигури необходимите места за наличните пътници. Въпреки това кметът на Ямбол декларира, че ще съгласува съществуването на междинни спирки в града при положение, че това изрично е заявено от кметовете и кметските наместници на селата и тяхното искане е приложено към искането за съгласуване”. (Б. р. правописът е автентичен)

Това съобщение е пълно с неистини и е опит кметът на Ямбол да излезе „чист” от проблема, който създаде сам, криейки се зад неговите служители, участвали в Областната транспортна комисия.

Областна администрация вече качи протокола от 23 април, когато представителите на община Ямбол е трябвало да дойдат със съгласувани разписания, но те отново не са го направили.

В протокола е записано: „Анна Петрова –главен експерт в община Ямбол: Съобщи, че така предложените маршрутни разписания са оставени за подпис при кмета на община Ямбол. Становището на община Ямбол е да бъдат извършени корекции на маршрутните разписания в частта касаеща градските спирки. След извършване на тези корекции маршрутните разписания ще бъдат съгласувани”. На въпрос: „Каква е причината, защо трябва да отпаднат градските спирки?” Анна Петрова отговаря: „Това са градски спирки и затова е необходимо да се премахнат от разписанията”.

Целият протокол може да се намери на интернет адрес:

http://www.yambol.government.bg/stk/Resheniya/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%20%D0%BE%D1%82%2023.04.19%20%D0%9E%D0%A2%D0%9A.pdf

Всъщност в протокола е спестено как служителката на община Ямбол  е заявила, че 5 минути преди комисията е получила разпореждане, че разписанията няма да бъдат съгласувани, докато не бъдат премахнати междинните спирки в града. В контекста на разговора обаче тези 5 минути се споменават.

Ясно е, че тази служителка няма да си измисли сама подобно нещо, а ще представи позицията на общината едва след разпореждане от най-високо ниво, т. е. от кмета. И опитът на Георги Славов да си „измие ръцете” с тази служителка е просто измъкване от отговорност.

Цитираме и думите на Дикран Бохусян, ръководител на ямболската структура на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” от Областната транспортна комисия, проведена на 18 април: „при движението на автобуси в населеното място в община Ямбол, право на кмета на съответната община е да определи както маршрута на движение, така и спирките, които се използват”.

Да се твърди, че е хрумване или пропуск на кметовете на общините „Тунджа” и Стралджа, че не са включили тези спирки, е истинска подигравка с пътуващите, които са както от двете общини, така и от община Ямбол. Още повече, че в старите разписания тези спирки са съществували и община Ямбол е отказала да ги съгласува, т. е. да ги подпише кметът Георги Славов, докато градските спирки са вътре.

Нелеп е и опитът на ямболския кмет да прескочи общинските кметове, като накара кметовете на села да поискат връщането на тези спирки, поставяйки като условие за съгласуване на новите разписание тяхно искане.

Отделен е и въпросът, ако наистина според Наредбата всеки може да спира където си иска в града, защо тогава се налага да се съгласуват отново тези разписания. Т. е. кметът сам си противоречи в опит да не поеме отговорност за създаването на скандалната ситуация. Вчера на срещата с кметовете се е постигнало споразумение превозвачите да спират на спирките, а от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” да не ги глобяват, докато не бъдат съгласувани новите разписания, т. е. не е вярно, че превозвачите могат да спират където си искат без да бъдат санкционирани.

Надяваме се обаче хората ясно да си дадат сметка кой спекулира в действителност?!

А най-важното в крайна сметка е удобството на пътуващите и кметът на Ямбол не бива да прави заложници на собственото си его интересите на гражданите на три общини, защото все пак трябва да си дава сметка, че неговото его не може да бъде са по-голямо от интереса на хората.

Диана Иванова

About the Author :