Кой може да замести ямболския депутат от ДПС Илия Илиев, и ролята на ГЕРБ в пъзела

Илия Илиев ДПСАко се пренесем в света на политическата фантастика, и допуснем, че ямболският депутат от ДПС Илия Илиев бъде осъден, ще падне голяма битка край Тунджа за мястото на лидера на ромската партия ДРОМ.
Вторият в листата, подобно на Илиев, също няма нищо общо с Ямбол, това е Тунджай Османов от асеновградското село Жълти камък. Той е бил вече депутат, все е избиран от Пловдив, при последните избори обаче не влиза в сметките на босовете на ДПС.
Защо е сложен при последните парламентарни избори втори в ямболската листа, по-скоро можем да гадаем.Най-вероятно ръководството на ДПС е имало едно наум за сегашния ямболски народен представил Илия Янков Илиев от Костинброд. Шефът на ромската партия ДРОМ е хлъзгава фигура, преди това, през 2007 г., е играл в тима на ГЕРБ, и е бил именно от партията на ББ столичен общински съветник.
Явно – ценена личност, което си личи и по факта, че в Ямбол депутатът Илиев почти не стъпва, макар присъствието му тук да е част от служебните му задължения. При разговори на репортер на „Делник” с депутата, народният избраник не можеше на няколко пъти да обясни кога точно смята да се появи край Тунджа. Тукашните хора от турския етнос, а и от ромския, също постоянно са в неведение за неговите творчески планове, а за регулярен приемен ден на Илиев и дума не може да става.
Главният прокурор Цацаров поиска в началото на март имунитета на ямболския депутат, заради разследване, което го уличава в източването на над 3 млн. лева от Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) между 2007 и 2009 г. Повечето медии услужливо премълчаха факта, че именно тогава шефът на ДРОМ е общински съветник в София от ГЕРБ, и така има достъп до големите поръчки.
Не че ДПС не обича да работи с подобни пари, но по онова време курсът към приобщаване на ромите към парламентарната група на Движението за права и свободи не бе получил размах.
Появата на Илиев като водач на листата от Ямболския избирателен район бе почти сензация, макар че и при предния парламентарен вот, босовете на ДПС не брояха тукашните си функционери и за слива.Тогава отново напълно непозната фигура край Тунджа, Радослав Ревански от Благоевградско, бе № 1 в подреждането
Ямболското ДПС всъщност отдавна е девета дупка на кавала, и от София си правят най-различни експерименти с местните им избиратели. Известно време председател на областната структура на партията на Доган бе бившият републикански шампион по бокс Николай Ганев, който стана и общински съветник от ДПС. През 2012 година Ганев бе сменен на поста от Ерол Неджибов Юмеров, за когото се знае, че има цех за производство на банички и прочие тестени изделия.
И именно Юмеров може да стане депутат, тъй като той е трети в листата.Това обаче, ако по чудо Илия Янков Илиев бъде осъден. И ако Тунджай Османов от ДПС-Пловдив, вторият в подреждането, наистина е изпаднал в немилост Подреждането на ямболската листа на ДПС си бе мистерия – в нея изобщо не попадна лидерът на младежкото ДПС Юсеин Хасанов, въпреки че той има диплома за висше образование, нещо, което е рядкост за членуващите в ДПС край Тунджа. Помни се, как преди време един от излетелите към местната власт активисти на тая партия, се оказа с фалшива диплома. За Юсеин Хасанов няма такива съмнения.
Но да се върнем към гилотината, която главният прокурор слага над главата на сегашния ямболски депутат от ДПС Илия Илиев. Делото, по което той е „подгонен”, е от края на 2011 г., тоест ВЕЧЕ босът на ромската партия ДРОМ е приключил приятелството си с ГЕРБ. Вероятно случайно, да бе, тия български случайности, едва тогава като вътрешен министър Цветанов вижда далаверите с обществените поръчки. И то поръчки не с коя да е държавна фирма, а с едно от „парчетата”, останали след преструктурирането на Български държавни железници.
Да цитираме нещо от фактите по делото:”Повече от 4 години по-късно прокуратурата потвърждава тази информация, обявявайки, че дружеството е било източвано чрез фиктивни договори за ремонти, сключвани с фирмите “Розалия ММ” ЕООД, “Енерджи груп 2003” ЕООД и “Строителство и инвестиции” ЕООД, които реално са били контролирани от Илиев. Те са получили поръчки за 4 ремонта, които всъщност са били изпълнени от НКЖИ.
Дотук с цитата. Ужасяващата абревиатура НКЖК означава „Национална компания Железопътна инфраструктура”, ако сте забравили, и понеже няма специалисти в страната ни, юристът, по документи поне, Илия Илиев се заема с тая работа.
Странно или не, първият договор на фирми на Илия Илиев с НКЖИ е от края на 2007 г., когато той още е човек на ГЕРБ и то, да си припомним, не в Якоруда, а в столичния общински съвет…
И още нещо любопитно за делата и документите на ямболския депутат от ДПС Илиев, който все няма време да се види с избирателите си, а и с другите граждани на Ямбол – нали и те са хора, все пак. Илиев е съгражданин с драматичния Азис, който сега май е в мъжкия си период.
Костинброд наистина не е Болярово, както бе забелязал и Остап Бендер, още по времето на Илф и Петров.

Остап Бендер още тогава бе забелязал и друго – идеите идват от такива като него, и като Илиев, а бензинът го плащат гражданите.
Аз съм сигурен, че няма да се търси нов ямболски депутат за мястото на лидера на ДРОМ. Но пък все пак известно време край Тунджа хората от ДПС ще се вълнуват. И как няма – от баничарницата да се озовеш в Меката на законността, Народното събрание, това са си безсъници.
Мечтани, жадувани безсъници.

Борислав Ненов

About the Author :