Кой Кринчев? Докторът ли?

strasimir_krincev-222x300Съдебният иск на Главно мюфтийство за собствеността върху Безистена отвори много въпросителни. Някои политически, свързани с щенията на южната ни съседка, други чисто исторически. И пак, за пореден път, се оказа, че имаме бели петна в познанието си за миналото на нашия град.
Което е лошо, и не съвсем. В този многовековен град има пластове от сгради, човешки съдби, исторически драми, любовни страсти. Оцелялото в документите не е кой знае колко много. Спомените на съвременниците на различните епохи са още по-оскъдни.
Наскоро с мои колеги, гимназисти, направих едно бързо допитване какво знаят за Страшимир Кринчев, Жорж Папазов, Джон Попов, Кирил Кръстев.
Една от младите дами се сети за д-р Страшимир Кринчев. Хубаво, само че доктор Кринчев, лека му пръст, бе жив до вчера и бе баща на моя приятел диригента Ивайло Кринчев.Бащата на доктора, Юрдан, е вече далеч по-близо до писателя, понеже му е брат.
За моите колеги гимназисти другите имена не говореха нищо. Навиках им се, но колкото те са „виновни”, толкова е сбъркана и нашата образователна система, защото така и не се намира време за часове по местна история.
И децата знаят повече за някой убиец от 18 век, вместо да познават поне донякъде живота на художника Жорж Папазов.
Младостта е красива, но и невежа-помня го по себе си, понеже в гимназията ни водеха да чуем лекция на Кирил Кръстев именно за Жорж Папазов. Половината избягаха.
А после? После става късно и така и си отиваме неуки…

Борислав Ненов

About the Author :