Кой кой е в бракониерската група, убила елен край село Драма

ловджииНа пресконференцията, дадена в края на юни, от шефа на Регионална дирекция на горите-Сливен инж. Георги Русев, той съобщи, че ловът е скъпо удоволствие. Че той е хоби, страст, но да стреляш по дивеч с карабина нощно време, е убийство. Това бяха думите на инж.Русев. Че е скъпо удоволствие не е тайна за никого. Все пак във всяка от ловните дружинки на територията на Ямболска област има и хора с не особено големи доходи, засега.

Кой какъв е обаче от четиримата, убили благородния елен над село Драма в нощта на 25 срещу 26 юни 2015 г.? В редакцията на вестник „Неделник” се получи писмо от жител на село Драма, община „Тунджа”. От писмото се разбира, че той принадлежи към тези, които са завладени от авджийската страст.

Няма нищо лошо в тази страст, разбира се. Стига да се спазват правилата. Пред един от редакторите на „Неделник” дългогодишен член на Управата на Ловно-рибарско дружество „Диана” сподели, че Николай Елков е имал бележка за отстрел на вреден дивеч. И че това, което е извършил, отстрелът на благороден елен, е срам за ловците от Ямбол и региона. Официална позиция от страна на ръководството на Ловно-рибарско дружество „Диана”-Ямбол няма.

Така че не е ясно то порицава ли своя служител Николай Елков или счита, че той не е бракониерствал в нощта срещу 26 юни в гората над Драма. В писмото на нашия читател се твърди още , че Елков, който е организатор по лова в ЛД ”Диана”, това е платена длъжност, е с твърде ниско образование.

Шефът на фонд „Земеделие” в България Калинка Илиева нямаше изобщо диплома за висше образование. По-точно, излъга, че има такава диплома от Германия. Та г-н Елков раздавал ловните бележки, според автора на писмото, за отстрел на диви прасета, съръндаци, зайци, кеклици, фазани и т.н. Ясно е, че някой трябва да отговаря за тези бележки. Дали обаче е вярно твърдението на човека от село Драма, че Елков тръбял навсякъде, че ще даде бележка на който той реши. Ловно-рибарско дружество „Диана” не е излишно да обясни реда за издаването на тези бележки, и дали няма постъпили сигнали за нередности при издаването им. Това е питане, което очаква отговор.

Както очаква отговор и друго питане – каква позиция заема ръководството на ЛД „Диана”- Ямбол относно бракониерския лов? Дали ще очаква да приключи работата на прокуратурата, дали и друг път органите на реда са хващали техен колега в подобно нарушение?

„Те са обикаляли толкова дълго, защото вероятно са търсели елен, иначе в този горски район има достатъчно диви прасета, ако са търсели такъв дивеч”, поясни още на брифинга инж. Русев. Това е цитат на „Неделник” от миналия му брой. За тези, които не са авджии, може би не ясно, така че да поясним – ловът по това време на годината е забранен. Нито за лов на зайци, нито на глигани, нито на фазани. Вреден дивеч също не се бие нощно време, дори да приемем, че Елков и компания са имали бележка за отстрел на чакали.

Като дойде реч за компанията на организатора по лова в ЛД „Диана”, да припомним и другите двама участници в бракониерската акция.

Д-р Любомир Маринов, невролог, доскоро директор на ямболската държавна болница. Твърди се, че той е страстен ловец от доста време, и че отсяда често в село Драма, преди да поеме с приятели към горите и полетата. Няма лошо. Стига да не бе участвал в нощната акция.

Георги Стефанов е полицай от Районно полицейско управление „Тунджа”. За него се твърди, че работи в служба  КОС в това управление.Там пък се заверявало оръжието на ловците от всички дружинки  на територията на община „Тунджа”, а тя е съставена от 44 села. Стефанов, пише още нашият читател, бил шеф на ловна дружинка „Димитър Димов” в Ямбол.

Потърсихме списък на ловните дружинки в Ямбол и региона с имената на техните председатели, но не открихме такава информация. Поради тази причина няма да е излишно и началникът на РПУ „Тунджа” да даде каже дали има някакви мерки срещу Георги Стефанов, докато срещу него върви досъдебното производство. Читателят ни от село Драма твърди, че половината съдии в Ямболския съд са ловци.

Няма нищо незаконно в това. Може да бъдат и рибари, или градинари, това е хоби. Ако се стигне до съдебно дело обаче, няма да е нормално съдия по това дело да бъде член на ловна дружинка…

Остана неясен четвъртият участник в бракониерското каре. В социалната мрежа няколко души ми писаха, че това е човек, който работи във фирма „Палфингер”. Един твърди, че този човек бил там на ръководна длъжност, друг обаче се наема с твърдението, че името му е Недко, но не бил шеф в „Палфингер”.

И двамата обаче са категорични в едно – че този четвърти бракониер е от „Палфингер”.

Шефът на Регионалната дирекция на горите-Сливен инж.Русев каза на брифинга, че четвъртият незаконен ловджия не му е познат като име. Не се разбра дали не му говори нищо името или не му знае изобщо името.

Аз нямам нищо лично към четиримата наши съграждани. Никога не съм имал нито лични, нито професионални контакти с тях. Зная, обаче, от мои познати ловци колко грижи се полагат във всяка ловна дружинка за храненото на дивеча, за опазването му. Зная, че тези хора са добри, че тази страст е като всяко друго хоби. Има правила, има закони, така че нека нещата да се избистрят максимално. Другите ловци нямат вина, затова, че тази четворка е нарушила правилата. Авджиите чакат с огромно нетърпение пак да тръгнат на лов, щом дойде разрешеното време. Когато едни гърмят, когато си искат, и то елен, а другите спазват закона, ясно е до какво може да се стигне.

А страстта не бива да избива в беззаконие…

„Предстои прокуратурата да си свърши работата, аз не се съмнявам в това”, каза на пресконференцията инж.Русев на въпрос, какво следва оттук нататък спрямо бракониерите, застреляли благородния елен.

Дано да е прав, като не се съмнява?

About the Author :