Кой какво спечели или загуби на тези избори?

DSC02086Избирателната активност в Ямболска област е най-ниската за парламентарни избори – едва 50,09 на сто от избирателите, имащи право на глас, си направиха труда да отидат до урните. За сравнение през 2013 г. избирателната активност е била 52,05 %; през 2009 г. – 59,46 %, а през 2005 г. – 53,71 %.

В реални гласове само 59 712 души са гласували, но заради големия брой недействителни бюлетини се зачита гласа само на 56 933, което е с 4551 избиратели по-малко от изборите за парламент, провели се миналата година. Спрямо евроизборите от май тази година действителните гласове са с 19 080 повече, защото тогава избирателната активност също беше много ниска.

С най-голяма подкрепа в Ямболска област е ГЕРБ, която спечели 18 647 гласа. Реално обаче те са с 505 по-малко от миналогодишните парламентарни избори, но са с 6129 повече от евроизборите през тази година, затова единият от изводите от изборите в Ямболско, е че победата на ГЕРБ се дължи най-вече на драстичната загуба на БСП, а не толкова на привлечената подкрепа от избирателите.

Големият срив е при БСП, коалицията печели 13 834 гласа, което е със 7 751 по-малко от миналогодишните парламентарни избори и е едва с 2548 повече от евроизборите през тази година.

Трета политическа сила и на тези, и на миналогодишните парламентарни избори в Ямболска област е „Атака”. На тези избори те взимат 4510 гласа, което е само със 146 повече от миналогодишните парламентарни избори, но с 2548 повече от евроизборите.

Четвърта политическа сила в Ямболски избирателен район е Патриотичен фронт, които спечелиха 4203 гласа. Малко е трудно да се направи точен извод дали е пораснала или намаляла подкрепата за тази политическа сила спрямо предните два избора, защото за първи път тя се явява в коалиция, докато преди е била самостоятелна. Ако механично пресметнем на миналогодишните парламентарни избори колко гласа са спечелили Националният фронт за спасение на България и ВМРО в Ямболско, ще видим, че за тях общо са гласували 4500 избиратели (3872 за НФСБ и 628 за ВМРО), т. е. с 297 по-малко от гласовете за този парламент. Спрямо евроизборите, когато НФСБ също се яви самостоятелно, електоралната подкрепа е увеличена с 2337 гласа.

Интересна метаморфоза изживя петата политическа сила в Ямболска област – „България без цензура”. На тези избори те печелят 3933 гласа, което е с 477 гласа по-малко от евроизборите, но тогава те бяха в друга коалиция и дори заеха мястото на трета политическа сила в региона.

Голямото увеличение на подкрепата реално е при ДПС, които никога досега не са печелили 3723 гласа в Ямболска област. При тях увеличението е повече от двойно от миналогодишните парламентарни избори – с 1953 гласа повече, а от евроизборите – с 2393 гласа повече. Това беше партията, за която имаше най-много сигнали, че купува гласове, имаше и претърсвания и разпити в ромската махала, но накрая пак успя да направи най-сериозен ръст и дори да вкара депутат в парламента.

Седма политическа сила в Ямболска област са Реформаторският блок, които успяха да спечелят 2689 гласа. И за тях е трудно да се прецени дали са увеличили електоралната си подкрепа за една година, защото за пръв път се явяват в този формат на парламентарни избори, но ако механично се съберат гласовете от миналогодишните избори на на Движение „България на гражданите” – 1558, „Демократи за силна България” – 876 и коалиция „Съюз на демократичните сили” (тук преди влизаше „Гергьовден”, а на тези избори те са в друга коалиция) – 508, общият брой е 2942, което е с 253 гласа по-малко. Спрямо евроизборите обаче, когато вече бяха Реформаторски блок, гласовете им са увеличени с 1384.

Осмата политическа сила – АБВ също бележи леко увеличение на гласовете спрямо евроизборите, които им бяха прощъпулник на политическата сцена. На тези избори те взеха 2243 гласа, което е с 883 повече от изборите за европарламент.

Сухата статистика е интересна и дава поле за много размисъл, но най-важният извод е, че много от избирателите отново останаха пасивни и оставиха други да решават вместо тях съдбата им. А този път резилът е още по-пълен, защото заради пасивността на десетки хиляди избиратели в региона 3723 турци и роми си спечелиха депутат.

 Диана Иванова

About the Author :