Кой за какво гласува в Общински съвет – Ямбол?

kolona 6Скандалното гласуване за драстичното увеличение на такса смет в Ямбол поставя отново на дневен ред въпроса кой за какво гласува от общинските съветници – за интереса на гражданите, които са дали вота си за тях и са ги „вкарали” в Общинския съвет, или за своя личен интерес.

Това гласуване изясни и за пореден път защо ямболският кмет, като основен вносител на предложенията, държи в ръцете си по-голямата част от общинските съветници, не само като техен партиен лидер, а и като техен работодател – пряко или косвено. То поставя и друг немаловажен въпрос за конфликта на интереси, в който са изпаднали голяма част от общинските съветници, защото независимо откъде идва финансирането на управляваните от тях структури, договорът им за назначаване на работа или за спечелването им на конкурса е подписан от кмета.

Ако проследим списъка с тези, които гласуваха за увеличението на такса смет, и длъжностите, които заемат, вероятно лесно ще разберем защо те не смеят да си помислят, че биха могли да проявят самостоятелност и да не се съобразят с повелята на кмета.

Повечето от тях заемат директорски длъжности на държавни или общински структури или институции, конкурсите за които са обявени от общината и кметът едва ли не лично ги е назначил.

Денка Петрова /ГЕРБ/ – директор на Регионалната здравно осигурителна каса

Петя Панайотова /ГЕРБ/ – директор на Дом стари хора

Стефан Бакърджиев /ГЕРБ/ – директор на Регионален исторически музей – Ямбол

Милчо Начев /ГЕРБ/ – директор на Общински музей на бойната слава

Петко Йорданов /ГЕРБ/ – директор на Художествена галерия „Жорж Папазов”

Румяна Тропчева /ГЕРБ/ –  директор на ОУ „Николай Петрини”

Галин Костов /ГЕРБ/ – директор на Областно пътно управление

Николай Костадинов /ГЕРБ/ – служител в Регионален исторически музей – Ямбол

Мария Янева /ГЕРБ/ – директор на ОДЗ „Свобода”

Елица Главчева /АБВ/ – директор на Общински детски комплекс.

Юсеин Ахмед /независим/ – служител на отдел „Закрила на детето”. Не е ясно как отказал се от ДПС общински съветник с присъда за искане подкуп на две инстанции и уволнен от работа от Инспекцията по труда по същата причина, се оказва най-подходящият служител в отдел „Закрила на детето”, но вероятно разковничето е в това, че гласува правилно.

Има и съветници, които пряко не зависят уж от кмета, но вероятно са му верни или по партийна линия или по някакви други причини, като назначаване на работа на роднини и други такива екстри- сред тях са Емилия Кремъкова /ГЕРБ/ – учител, Данаил Ибришимов /ГЕРБ/ – председател на Общински съвет – Ямбол и личен лекар, Татяна Петкова /ГЕРБ/ – началник на отделение по белодробни болести в МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол, Юлиян Папашимов /ГЕРБ/ – стоматолог.

С частен бизнес се занимават или работят в частни фирми: Явор Брънков /ГЕРБ/, Волен Дичев /ГЕРБ/, Захари Захариев /ГЕРБ/, Иван Йорданов /ГЕРБ/, Георги Славов /ГЕРБ/, Димитър Стоянов /Реформаторски блок/, Павел Додов /Реформаторски блок/, Тодор Тодоров/Народен съюз/.

Стоян Стоянов /Реформаторски блок/ работи в ТЕЦ „Марица изток – 2”, Ясен Киров /Народен съюз/ е служител в отдел „Рибарство и контрол” – Бургас. Интересен е и случаят на Ахмед Мехмедов /ДПС/, който се твърди, че не живее в България и често отсъства от сесии, но за важното заседание за такса смет беше на линия и гласува правилно според искането на кмета.

Явно е време да се сезира комисията за конфликт на интереси към Общински съвет, защото прекалено много са омешани съветници и кмет и е време да се каже дали действително няма конфликт на интереси.

Диана Иванова

 

 

 

About the Author :

Leave a reply