Козарево посрещна кукери

1На 16.03.2019г. от ранни зори звън на кукерски хлопки, пригласяни от тъпан и гайда, огласиха с. Козарево, община „Тунджа“. Гостоприемните домакини отвориха домовете си за кукерската група, която спазвайки традицията прогони всички зли духове и лоши помисли.

След като бяха посетени всички домакинства,от 17.00 часа, в центъра на селото, групата от 40 кукери представи обичая разораване, сеене, бръснене на годеника, раждане.

2Най-голям интерес предизвика дуетът мечка и мечкадар, който със своите песни разсмиваше всички.„Мечката“ ръмжеше и за здраве  размачкваше къде стари баби, къде млади булки…..

Празникът завърши с кръшно българско хоро,на което се хванаха всички заедно –  кукери, жители и гости на селото. Хубавото време бе като награда от Бога, който сякаш благославяше добротата и колоритния бит на козаревци.

3Красиви, уникални, пременени с прекрасни носии – това са кукерите на с.Козарево, вече и носители на специални награди- гордост за всички нас. Пожелаваме им да са все така единни и сплотени  и да пазят българската традиция.

Благодарим им за прекрасния празник в Козарево!

4 5 6

Теодора Тачева

Кмет на село Козарево

About the Author :