Когато лошото управление на държавата съвпадне „по време“ и с лошо управление на ниво община – положението става трагично, каквото е в Ямбол

Marieta-2От дадената в парламента на 18 януари пресконференция на БСП стана ясно, че „България е в задънена улица по отношение на усвояване средствата от европейските фондове“. За текущия програмен период 2014-2020 г. са изплатени около 7% от предвидените средства като повечето са аванси и много малко са изплатени за извършени дейности.

Община Ямбол е една от изостаналите седем общини, които не  завършиха важни проекти в предишния период и ги предоговориха.  Така изграждането на Пречиствателната станция за 44 млн. лв., се отложи за   2018 г. Не му върви на този проект.  Търси се нова надзорна фирма, която да контролира строителството, а общинските служители правят  анализ дали няма да се наложи да търсят и нов строител.

Вече сме в  4-та година от 7 – годишния нов програмен период.   Няма извършени инвестиции и усвоени средства в инфраструктура, благоустрояване и сгради в Ямбол.

По официални данни от ИСУН, общината е сключила седем нови договора за малко над 17 млн. лв., и по тях  са преведени 415 хил. лв., което е около 7%. Много слаб резултат  и то при факта,  че управляващите на държавата/досега/ и общината са все от ГЕРБ!  От една партия са и това би трябвало да е предимство, но противно на този факт –  изоставането в ползването на европейските средства става хронично.

Както правителството се осъзна, че не може да управлява и си подаде оставката, така и на местно ниво чакаме да се осъзнаят….

 

Инж. Мариета Сивкова

Общински съветник от БСП в Общински съвет Ямбол

 

About the Author :

Leave a reply