Шуробаджанащината се настани в управата на Стралджа

Гроздан Иванов

Малко преди да направи една година като кмет на община Стралджа, Атанас Киров извърши наглед  рутинен ход – назначи заместник-кмет. В случая, зам.-кмет, който ще отговаря за духовните дейности, но и за стопанските, и дори за охраната.

Подобно съчетаване на духовните проблеми със стопанските е чиста проба управленски миш-маш, но допускам, че кметът Атанас Киров е имал солидни основания да ги събере под един „покрив”. По никакъв начин не мога обаче да разбера защо назначи свой роднина на поста.

Че кметъ т и новият заместник-кмет, Гроздан Иванов , са в родствени отношения (Иванов е  братовчед  с жената на Киров), надали е тайна в Стралджа,  за селата не зная. Досега Гроздан Иванов бе председател на групата съветници от Местна коалиция „Промяна” в Общинския съвет, именно тази коалиция издигна кандидатурата на футболния ас за кмет на община Стралджа. В нея са партиите АБВ и „Атака”, вероятно някои вече са забравили кои успяха да пратят дълголетния кмет  Митко Андонов в „пенсия”. Гроздан Иванов от доста време е шеф на „Атака” в Стралджа, така че неговата роля за този победен пасианс е много голяма.

Аз очаквах Гроздан да оглави Общинския съвет – хем са роднини с Атанас Киров, хем е от архитектите на успеха в изборите. Раздаването на картите прати на председателския пост в местния парламент друг човек – Живко Ангелов. Така нещата между кмета и братовчед  му бяха напълно чисти, макар че Общинският съвет и общинската управа са различни филми.

Сега, в началото на октомври, и по-точно на третия ден от месеца, Атанас Киров рязко смени схемата и вече има заместник, който му е роднина. От юридическа гледна точка няма проблем, от морална обаче проблем съществува. Представете си, как ще ви се стори Бойко Борисов да назначи за свой министър сестра си? Странно ще е, нали, и не просто странно, а скандално.

В Стралджа мащабите не са като при Бойко Борисов, но все пак това е общински център, а не селце с ъс стотина жители, и то лятно време.  Нито съм опонент на кмета Атанас Киров, нито съм му привърженик, ала мисля, че е важно нещата да се назовават с имената им, вместо да се бълникат по кафенетата или из фейсбук.

Не казвам, че Гроздан Иванов ще се издъни на новия си пост, колкото и да няма следи в биографията му от солидно образование. Имах възможност веднъж да общувам по-надълго с него и бях приятно изненадан, защото по телевизиите и из социалната мрежа той изглеждаше като мутра. Оказа се, че няма такава кофти история.

Вероятно сега Гроздан ще бъде още по-внимателен, за да не злепостави кмета. Или едногодишният престой във властта вече е освободител от каквито и да притеснения от електората властниците от местната коалиция „Промяна”.

Ще поживеем, ще видим…

 

Борислав Ненов

About the Author :