Ковид-19 постави на изпитание ямболската болница

Ямбол, 13.05.2020

Тежка седмица преживяха медиците от МАЛБ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол, изправени сами и без подкрепа пред голямото изпитание на разгаряща се епидемия на Ковид -19 в Ямбол.

Към 13 май случаите на заразени с коронавирус в Ямболска област са 80, докато седмица по-рано бяха едва 16. На 4 май бяха получени положителните проби на 11 заразени и стана ясно, че в ромската махала има огнище на зараза. Това наложи затварянето й и ограничаване на достъпа първоначално на к-с „Райна княгиня“ и 9 улици, а два дни по-късно и на още 5 улици.

Само за периода 4-6 май напливът на болни от Ковид 19 пациенти в ямболската болница беше към 25 души и лечебното заведение се задъха с приемането им, защото докато излязат положителните им проби, пациентите трябва да бъдат изолирани в отделни стаи. Това наложи спешно да се преобразуват отделения. Първоначално с пациенти, болни от Ковид – 19, трябваше да работи Инфекциозно отделение и беше подготвена т. нар. Ковид – реанимация, но то се оказа крайно недостатъчно за наплива от болни. Наложи се Белодробно отделение също да стане за лечение на такива пациенти, а от 11 май и отделението за рехабилитация, което разполага с 24 легла, се преобразува и в него бяха настанени по-леките случаи на болни от Ковид 19 и на очакващи отрицателни проби след успешно излекуване.

Няма болница, която да разполага с 20 свободни стаи в отделения, а и самите отделения имаха други пациенти – Белодробно е имало болни с туберкулоза, с хронични белодробни заболявания и с пневмонии, които също се нуждаят от болнично лечение, обясни защо първоначално е била толкова критична ситуацията в болницата д-р Валентин Вълчев, зам.-директор по медицинските дейности.

Болницата спешно се нуждаеше от няколко медицински сестри, за да може да отвори допълнително пълноценно Ковид – отделение, но разговорът на кмета на Ямбол със сестрите от детските градини и от яслите и призивът на ръководството на болницата към персонала на частните болници не дадоха резултат и никой от тях не се притече на помощ.

Накрая лекарите се принудиха да дават дежурства в четвъртото Ковид отделение и го нарекоха „Ковид санаториум“, защото в него бяха настанени най-леките случаи. Сред тях е и самият прокурист на болницата съдовият хирург д-р Димитър Рунков.

На призивите за помощ на ямболската болница се отзоваха само две сестри от Инфекциозното отделение на Сливен. Помощта им се оказа безценна заради опита, който имат. Те поеха нощната смяна на 12 срещу 13 май в Инфекциозно отделение, защото там са командировани две сестри от Спешно отделение и две от Очно отделение.

На 12 май изтече и 7-дневната смяна на първия екип от Ковид – реанимацията – двама лекари, сестра и санитарка. Те ще бъдат поставени под карантина, община Ямбол им е предоставила оборудвани жилища. На тяхно място ще влезе втори екип за следващите 7 дни.

Добре, че обстановката с приема на болни от Ковид 19 пациенти се нормализира малко през почивните дни (б. р. 9-10 май), защото ако беше дошъл още един такъв наплив от над 20 пациенти цялата болница трябваше да се преобразува като Ковид, а това означава Ямбол да бъде лишен от Спешна медицинска помощ и от болнично лечение на други болести, коментира още д-р Вълчев, защото частните болници не разполагат със спешни лаборатории, спешен рентген и някои специалисти като пулмолози, например.

В края на седмицата двете отделения бяха запълнени, а в понеделник – 12 май, са приети още 7 пациенти със симптоми и това наложи разкриването на новото Ковид – отделение.

Пациентите, болни от Ковид 19, се лекуват минимум 6-7 дни, след което при подобрено здравословно състояние чакат да получат две отрицателни проби в рамките на 24 часа.

На 12 май е воден разговор със собственика на частната болница и тя да започне да приема болни от Ковид 19. Според заповедта на здравния министър болничното заведение трябва да осигури 22 легла, но на този етап не се знае кога ще се случи това. В същото време положителните проби продължават да идват по 4-6 на денонощие и няма прогноза кога напливът от болни ще секне.

Най-доброто в цялата ситуация е, че на този етап няма заразени лекари и медицински сестри от ямболската болница. Персоналът на всички отделения е тестван по няколко пъти, за да не се допусне заразата да пламне и сред медиците, защото в противен случай наистина няма да има кой да се погрижи за нашето здраве.

Диана Иванова

Хронология на епидемиологичния бум на Ковид 19 в Ямболска област

5 май

Националният щаб обяви 11 положителни проби, с което случаите на заразени с коронавирус в Ямболска област рязко скочиха на 27. Сред тях има и 6 деца, най-малкото от които е на 4 г. Още вечерта на 4 май Областният медицински съвет взе решение да затвори част от ромската махала. От нея можеше да се излиза само за работа, лекар и аптека. От 27 случая, починалите бяха трима, като две от жените бяха от ромската махала.

6 май

Заразените с коронавирус се увеличиха с 8 случая, като два от тях не бяха на жители н ромската махала. Заразените станаха 35. В болницата почина мъж на 70 г., който е страдал от хронична обструктивна белодробна болест. През деня излязоха отрицателните 97 проби за коронавирус на персонала, обслужващ и работещ в Дом стари хора в Ямбол.

7 май

Положителни проби в Ямболска област са 12, общият им брой достигна 47. Починалите са 4, излекуваните 6. От тях поне половината не са жители на ромската махала. За първи път има медицински лица – двама лекари от доболничната помощ и санитар. За 24 часа беше затворено за дезинфекция Второ отделение по вътрешни болести на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, където е работела санитарката.

8 май

Новите положителни проби са 9, като 6 от тях не са на жители на ромската махала. Случаите на заразени станаха 56. Ромите контактни на починалите пациенти отказват да им правят проби, наши читатели сигнализираха, че в махалата се разпространяват листовки, които убеждават ромите да не дават кръвни тестове.

В болницата почина  жена на 52 години, която е със странични заболявания – стенокардия и артериална хипертония. С нея жертвите станаха 5.

9 май

Нови 11 положителни проби за Ковид 19 в Ямбол, с тях случаите на заразени в Ямболска област станаха 67.

10 май

Три нови положителни проби, сред които и дете на година и шест месеца. Случаите на заразени с коронавирус станаха 70.

11 май

В болницата почина 53-годишен мъж с двустранна пневмония без съпътстващи заболявания. Това е шестата жертва на Ковид 19 в региона. Положителни проби за Ямбол няма, но лабораторията в Стара Загора не работи в неделя.

12 май

Четири нови положителни проби са установени в Ямбол, с тях случаите на Ковид 19 в областта станаха 74.

13 май

Нови 6 са положителните проби на пациенти, настанени в болницата. Случаите на заразени в Ямболска област достигнаха 80.

About the Author :

Leave a reply