„Коалиция за България” печели над 58 % в Болярово

Челен 1a„Коалиция за България” печели убедително с 58,14 процента изборите за европарламент в община Болярово. За нея са гласували 1054 избиратели от общо 1977 упражнили правото си на вот на 25 май. Няма населено място в цялата община, в което „Коалиция за България” да не е първа политическа сила. Най-голяма процентна подкрепа коалицията печели в Крайново, Златиница, Воден, Дъбово и Мамарчево, а под 50 на сто от гласовете е получила само в селата Стефан Караджово и Голямо Крушево.

Втора политическа сила в общината е ГЕРБ, но със значително по-малко гласове. За него са гласували 276 избиратели, което е едва 15,22 процента. На трето място се нарежда „България без цензура”, която е получила подкрепа от 134 избиратели и печели 7,39 процента. На четвърто място в общината е Националният фронт за спасение на България, който е получил 81 гласа или 4,47 процента. За АБВ, формацията на Георги Първанов, са гласували 70 души, равняващо се на 3,86 процента от гласовете. Едва след това на шесто място е партия „Атака” с 38 гласа и 2,10 процента. За коалицията, в която участва НДСВ, са дали подкрепата си 32 избиратели, което е 1,76 процента. За ДПС са гласували  26 души – 1,43 процента. Интересното е, че единственият сигнал, по който се води разследване за купуване на гласове в Ямболска област, е точно за тази политическа сила, за която са се опитвали да купуват гласове във Воден. За нея в селото са гласували само 5 избиратели, но в замяна на това срещу двама мъже – един от Ямбол и един от Малко Шарково се води бързо разследване за купуване на гласове в изборния ден. За Реформаторски блок в община Болярово са гласували 25 избиратели, което е 1,38 процента. Двуцифрен резултат на изборите имат само БКП, спечелили 12 гласа и „Българска левица”, получала подкрепата на 10 избиратели. За останалите политически сили са гласували по 2-3 избиратели, от независимите кандидати Виктор Папазов печели 6 гласа, а Евгения Банева – 1.

И на тези избори Болярово запазва славата си на най-активната община на избори. Тя е с най-голямата избирателна активност в цялата Ямболска област – близо 60 процента. От 3302 избиратели 1977 са отишли до урните, за да упражнят правото си на глас. Броят на действителните гласове е 1813, 154 от бюлетините не са били действителни.

About the Author :