Книжарници „Хеликон” стигнаха и до Ямбол след 25 години

Yambol22Цели 25 години бяха необходими на собствениците на веригата книжарница „Хеликон”, докато решат да влязат и на ямболска територия.
Книжарницата на една от най-реномираните книгоразпространителски фирми в града ни ще бъде на улица „Търговска”, там, където някога бе магазин „Пирин”, а в ново време – офис на банка.

Помещението, което е взела веригата „Хеликон”, сложи фирмената си табелка преди няколко дни, все още има само малко стилажи, но вероятно до броени дни книгите, учебниците, сувенирите, дисковете с музика, подаръците, ще заемат местата си.

Ямбол е труден пазар за книги, вероятно по тази причина досега в града ни имаше само четири книжарници, като всичките са на Здравко Димов, за който това е потомствена професия. Баща му, Продан Димов, бе директор на предприятие „Книгоразпространение” в последните години на соца и в първите от Прехода.

„Хеликон” е  на два пъти отличаван с наградата за книгоразпространение в България “Христо Г. Данов”, връчвана от Министерство на културата. От 2002 г. фирмата учреди ежегодна престижна награда „Хеликон” за нова българска художествена проза.

По тази линия Ямбол има връзка с  нея – ямболският писател Христо Карастоянов е най-номинираният автор за тази награда, а я е печелил два пъти. През 2012 г. той получи наградата за романа си  “Името”, а през 2014 г. – за най-награждаваната му книга – романът „Една и съща нощ”.

About the Author :

Leave a reply