Книгите, по-скъпи от престол

Uchenici

„Граф Монте Кристо”, „Патиланско царство”, „Под игото”, „Физика на тъгата” , това бяха част от книгите, с които решиха да се включат в инициативата на президента на България Росен Плевнелиев ямболските ученици. Местните писатели „отговориха” с откъси от „Б

ай Ганьо”, предпочетен от Кольо Пехливанов, „Приключенията на храбрия войник Швейк”, на която заложи Христо Карастоянов. Имаше предпочитания и към лириката, без която литературата е сираче. Събитието бе организирано от Регионалния инспекторат на образованието, Регионалната библиотека, Общинския детски комплекс и Дружеството на писателите в Ямбол.
В неделното четене (дори времето най-сетне бе дало една есенна усмивка) участваха 13 ученици, от гимназии, основни и начални училища, слушателите бяха далеч повече, но това е напълно обяснимо – все пак се излизаше на импровизираната сцена пред Регионалната библиотека „Г.С. Раковски”, а това си е изпитание.
Едно че някои от директорите на училищата бяха решили да видят как ще се представят техните „питомци”, друго, че и учителите им бяха там, и трето – вероятно някои от децата за първи път излизаха пред непозната аудитория.
Възможно е това да е довело до препъване в някои текстове, дори в знаменитата първа глава на романа „Под игото”. Имаше и грешно пост

авени ударения в думите на патриарха, което ме подсети, как дори и гимназистите споделят, че Иван Вазов е неразбираем и безинтересен за тях.
Което е дълга и не особено весела тема, защото „рецепиентите” от първите десетилетия на 21 век, може и да изхвърлят всичко писано преди 100 и повече години.
„Физика на тъгата” на нашия съгражданин Георги Господинов потвърди, че е сред любимите книги на гимназистите, и откъс от романа се чу на градския площад.
Почти, защото минувачите изповядваха най-вече войнстващата безпросветност или се оглеждаха за поредната партийна предизборна шатра, в която да им обяснят, че всички са маскари, освен тия, които с в партийната „бърлога”.
Актьорът Кольо Пехливанов не случайно прочете откъс от „Бай Ганю”, а миналият през много книги (и свои, и чужди) Христо Карастояно

в прокламира пред подрастващата аудитория, че „сега е времето да се четат умни книги, за да не се налага след време да се четат забранени книги”.
Регионалната библиотека бе подготвила изложба от различни творби и енциклопедии, като някои от тях имаха библиографска стойност.
Сред учениците, които намериха смелост да четат, както и сред публиката, преобладаваха решително момичетата, една тенденция, която е от години. Но пък силният пол явно тайно твори или има идеи да твори, защото в по-зряла възраст по лавиците на книжарниците се появяват все пак най-вече книги на мъже.
„За мен книгите са по-скъпи от престол”, тази красива фраза се приписва на Шекспир.
И бе изписана на едно от таблата пред регионалната библиотека.
Шекспир е виждал действащи монарси, за разлика от нас.
И може би трябва да му повярваме…


Борислав Ненов

About the Author :