Книга и две изложби с варненски полъх бяха представени в НТС

IMG_6385Събитие „три в едно“ предложиха НТС-Ямбол и Дружеството на писателите на 17 януари – в деня, когато празнуваме освобождението на Ямбол от турско робство: представена беше книгата „Шамарите на съдбата“ на Кольо Колев, изложбата „Морето пристига в Ямбол“ на същия автор и още една експозиция, озаглавена „Вино, море и още нещо“  – малки пластики, създадени от Галин Господинов. Обединяващото двамата творци е, че живеят във Варна, свързани са с Ямбол в различна степен, и двамата имат други професии, а заниманията им с изкуство са тяхна дълбока вътрешна потребност. Кольо Колев си е стопроцентов ямболия, който живее в морската столица, а предците на Галин Господинов са сред онези наши земляци, които са напуснали родния край през далечната 1828/29 г., бягайки за Бесарабия, но в крайна сметка са останали във Варна.

IMG_6408Идеята на Кольо Колев е била културното събитие да събере хора от Ямбол, които през годините са се преселили във Варна, както и съученици от Техникума по океански риболов в Бургас, споделиха организаторите.

По професия Кольо Колев е механик, завършил е Висшето военноморско училище във Варна. Своята положителна оценка на книгата „Шамарите на съдбата“ даде председател на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев. Той сподели, че в нея няма нищо насилено, а  сюжетът разказва за голяма строителна компания в България. В книгата има еротика, романтика, хубави човешки взаимоотношения. Героите преминават през много перипетии, катастрофи в духовния и буквалния смисъл на думата. Героинята IMG_6419Ася се занимава и с рисуване, а Ангел – с поезия. Зад гърба му тя издава неговата стихосбирка, а той помага да бъде организирана нейната първа самостоятелна изложба. Тя има изява в Чехия, замесени са и наркотици в духа на криминалето. Книгата се чете приятно, в нея има стихове от Кольо Колев, илюстрациите са също негово дело. Като много топъл и лиричен човек – в амплоато му и на белетрист, и на художник, го характеризира Тенко Тенев. Книгата е дело на ямболската печатница „Светлина“, едно добро полиграфическо издание, допълни той.

Изложбите бяха представени от Диана Йорданова. Тя започна с Галин Господинов, който нямаше възможността да присъства лично на събитието. Роден през 1960 г. във Варна. Завършил е металолеене във ВМЕИ Варна. Като творец е самоук, но това ни най-малко не пречи да създава прекрасни неща. Има изложби в музей „Стара Варна“, участва в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, самостоятелни изложби в Спортна зала-Варна, има награди в Балчик, Варна, София. Негови статуетки присъстват в Австрия, Германия и Белгия.

IMG_6404Втората изложба – на ямболията Кольо Колев, включва маслени платна, туш, включително картини рисувани, върху морски карти. Той има два периода – бургаски, когато общува с много от местните художници и варненски период. Вторият започва след срещата му с големия художник Кольо Манев, който рисува предимно в Париж и се изказва много положително за работите на Колев. Като потвърждение, че генът си е ген, е и фактът, че ямболският художник Павел Бакалов е братовчед на автора. Рисуването започва съвсем естествено и спонтанно за Кольо Колев – когато пътува по корабите, по поводи подарява на колегите си свои стихове и рисунки. Работи графика, с пастели, акварели, туш и масло. Рисува на стари морски карти – отначало върху обратната им, бяла страна, а по-късно откъм лицевата страна на IMG_6382картите. В което пристанище акостира плавателният съд, тъкмо там на картата той рисува рожденика или корабът. Първият случай на рисунка върху лицевата страна на морска карта е на ветрохода „Елиза“, пътувал по река Мисисипи, а картата е на устието на реката. Така в крайна сметка пастелите стават постоянен багаж в моряшкия му сак.

През 1986 г. прави в ДНА в Ямбол прави една от големите си изложби. През 2009 и 2010 г. печели втори награди в Моряшкия синдикат във Варна.

Що се отнася до картините му от т. нар. втори период, в тях зрителят вижда едно вътрешно освобождаване на автора, различни експерименти, въобще – истинско разгръщане на творческия му потенциал.

IMG_6392Самият Кольо Колев разказа няколко забавни случки, свързани със страстта му към рисуването. В едно пристанище на края света, в Бразилия, цял месец плащал на бармана с рисунки върху морските карти, тъй като не им били изплатили парите. В Щатите рисувал портрет на съпругата един човек. Когато разговорът стигнал до цената, Кольо Колев поискал 50 долара. Въпросният клиент заявил: не може да бъде, ти я нарисува за един час, а аз получавам 19,50 долара на час. От къде да знам, щях да я рисувам по-бавно, с усмивка разказва авторът.

Що се отнася до книгата „Шамарите на съдбата“, всичко започнало от едно разказче за една катастрофа. Покрай тази действителна случка е създадена и цялата книга, сподели нейният създател.

Събитието продължи със разговори на чаша вино, раздаване на автографи и  разглеждане на творбите на варненските гости.

IMG_6384 IMG_6386 IMG_6387 IMG_6391 IMG_6397 IMG_6398 IMG_6401 IMG_6402 IMG_6413 IMG_6414 IMG_6415 IMG_6416 IMG_6417

About the Author :

Leave a reply