Книга за Камино като пътешествие и метафора на живота

DSC03355Ямбол, 17.03.2018 г.

Младият автор Тихомир Иванов представи книгата си „Камино: пътят на завръщането“ снощи в Безистена като част от националното турне, което прави. За онези, които бяха дошли с известна доза предубеденост като мен, изненадата бе приятна. Самият факт, че авторът успя да задържи вниманието на публиката час и половина приковано, си е голямо постижение. А предубедеността ми идваше от това, че не очаквах особени изненади от книга за Камино – прословутият път на поклонниците, намиращ се в Испания. Но Тихомир Иванов успя по увлекателен начин да вплете и пътешественическата част, придружена с мултимедия и фотографии, и идеята за духовното пътуване, която въплъщава всъщност Камино, много житейска психология, допълнена с лично-изповедни моменти от собствени си живот, че DSC03369хем грабна публиката, хем всеки чу нещо от собствения си жизнен опит, въплътено в думи. Казано накратко – беше интересно.

Авторът започна с по-информативната и практическа част. Маршрутът е 800 км, от които задължително трябва да извървиш пеш последните 111 км. Крайната точка е Сантяго де Компостела – там са погребани мощите на Свети Яков, един апостолите на Христос. Там, където е крайната цел, е океанът, нищото и разбираш, че в живота е важна не толкова целта, колкото пътят, онова, което ти се случва по него, а пътуването никога не е напред, а навътре, към себе си.  Затова и Камино е метафора на живота – учене чрез преживяване.

DSC03371Тихомир Иванов разказа как Камино съществува от 11-ти век, че е напълно безопасен. Разказа за албергите – тези приюти, където можеш да спиш за 5-10 евро, за масичките с провизии, оставени по пътя буквално в нищото – вземаш нужната храна и оставяш толкова, пари, колкото прецениш, за мидата – символ на Камино, за паспортите, които ти подпечатват като доказателство, че си изминал поредния етап от маршрута, за разговорите с различни хора по пътя, в които има и терапевтичен момент. 800-те километра се изминават за месец, средно по 20-25 км на ден. Пътешествието коства около 1600 лева, без това да включва самолетните билети до Испания и разходите за екипировка – раница, спален чувал и пр.

DSC03362Първото предимство е, че си далеч от цивилизацията, т. е. от битовизмите, имаш време да се обърнеш към себе си, да бъдеш със себе си. Камино е предизвикателство, което определено те преобръща, подчерта той.

Що се отнася до книгата, авторът я определи като душепис. Тя съдържа и пътешествието, и съпреживяването на душевните изживявания на героя, и е пътуване към себе си. В книгата има психология, философия, изборите, които правим, ролята на родителите. Книгата е популярна психология, книга за духовното и личностно развитие е. „Накрая на Камино разбрах, че пътят никога не е бил напред, а към себе си, да се научиш да се приемаш“, сподели Тихомир Иванов. Така е приключил 10-годишният му софийски период (работил е в телевизията в екипите на Слави Трифонов и вечерното шоу на Азис), от 4 години се е върнал в родния Чирпан, помирил се е със себе си и се е научил да сбъдва мечтите си, в случая – да учи психология и да представя книгата си, издадена от издателство „Кибеа“.

                                                                                                                                                                                         Светлана Чамова

About the Author :