Кметът, юрист и комисията по законност против референдум за мораториум върху 5 G мрежи в Ямбол

Ямбол, 16.02.2021 г.

Общински съвет – Ямбол ще гласува утре на извънредно заседание по внесеното искане от 14 общински съветници за провеждане на местен референдум за 2-годишен мораториум върху 5 G мрежите в Ямбол.

На 12 февруари съветниците са внесли предложение за провеждане на местен референдум с въпрос «Съгласни ли сте с двугодишен мораториум (разсрочване) на изграждането, въвеждането в експлоатация и самата експлоатация  на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5 G (пето поколение) на територията на община Ямбол.

То е направено на базата на срещи и разговори с граждански инициативен комитет към местна гражданска инициатива за мораториум върху 5 G мрежите в Ямбол.

Предложението е референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори.

Председателят на Общински съвет, който е сред подписалите се общински съветници е уведомил кмета за постъпилото предложение и го е регистрирал в публичния регистър, а Постоянната комисия «Законност, обществен ред и противодействие на корупцията» е определена да даде становище.

Комисията е провела заседание вчера и е излязла със становище да се отхвърли решението за провеждане на местен референдум по тази тема.

Становището на кмета на община Ямбол е за отхвърляне на искането на общинските съветници, защото според него не е в правомощията на Общински съвет да налага мораториум върху изграждането на определени съоръжения на територията на общината, а ако те представляват опасност за живота и здравето на хората това следвало да се реши на национално ниво чрез законодателна инициатива.

Становището на адв. Женя Каяли е, че е спорно дали въпросът на искания местен референдум е от компетентността на органите за местно самоуправление. Според нея въпросът на искания референдум е незаконосъобразен и затова следва да бъде отказано провеждането му.

Самата комисия приема, че въпросът за провеждането на референдума се регламентира в Закона за електронните съобщения и в Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура и е от компетентността на органите, посочени в тях и затова отказва провеждането на местен референдум с такъв въпрос като незаконосъобразен.

Извънредното заседание на Общински съвет ще се проведе утре от 16,30 ч.

About the Author :

3 Comments to “Кметът, юрист и комисията по законност против референдум за мораториум върху 5 G мрежи в Ямбол”
 • Anonymous
  February 16, 2021 - Reply

  РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТКАЖАТ ТАКАВА ГЛУПОСТ !
  КОЙ ИНВЕСТИТОР ЩЕ ДОЙДЕ В ЯМБОЛ, АКО СЕ ВЪРЖАТ НА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ?

 • джон голт
  February 16, 2021 - Reply

  Ще станем за смяха заради шепа другари-идиоти и другаря Шиков ! Драго общински съветници кой ще плати за референдума , на гърба на ямболии ли ще е или БСП и Шиков ще извадят пари от собствените си джобове ,за да го направят ? Дали ще направят референдуми за 4Г и 3Г , защото те са същите неща в различен честотен спектър , дали Шиков ще предложи Ямбол да еотдели в отделна селищна система , или другарката Катя Георгиева е била на литър водка като го е подписала ? Дураци ,за смях ще станем , кмете виж си вересийте !

 • разочароващо
  February 17, 2021 - Reply

  Еех , пак ще се прочуем с тъпотии..Вие в Общински съвет,искаме да сте на ниво!!Шиков, какво ти става?

Leave a reply