Кметът Христо Христов: 24 май е празникът на Словото, Достойнството, Духовността, Традициите и Културата

Болярово, 24.05.2021 г.

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, УЧИЛИЩНИ НАСТОЯТЕЛИ, УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ, ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ, ЖУРНАЛИСТИ,

Най-сърдечно ви поздравявам с 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. За всички нас, българите, това е празникът на Словото, Достойнството, Духовността, Традициите и Културата.
На СЛОВОТО, чрез което устно и писмено изразяваме мислите и чувствата си, което ни помага да общуваме и ни сближава с другите хора.
На ДОСТОЙНСТВОТО, защото на този ден възхваляваме българската азбука, която е една от трите официални азбуки на Европейския съюз и се ползва от над 300 млн. души по целия свят.
24 май е Празник и на ДУХОВНОСТТА, ТРАДИЦИИТЕ И КУЛТУРАТА, защото е посветен и на хората, които съхраняват и развиват нашата просвета, наука и културна идентичност, които пазят българската духовност.
24 май е и личен празник на всеки един от нас, защото истинското израстване на личността започва от първата научена буквичка, от първата написана дума, от първата прочетена книга.
През многовековната ни история училището винаги е било стожер на националната ни идентичност, защото както казва и авторът на общоучилищния химн „Върви, народе, възродени” Стоян Михайловски: „Науката е слънце, което във душите грей!” и „Народността не пада там, дето знаньето живей!”. Доказателство за жаждата за просвета и наука на жителите на община Болярово е, че създават тук училище още през 1840 г., а от 1852 г. в него по настояване на будните родолюбци уроците в него се водят само на български език.
УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,
Носите на плещите си най-големия и отговорен товар – не само да изучите децата ни, но и да ги подкрепяте в трудностите, които ги чакат по пътя на знанието. Да ги убедите, че знанието и науката са богатство и сила, които определят бъдещето на човека. Благодаря Ви, че дори и в месеците на сериозни изпитания, заради пандемията, положихте усилия да продължи обучението на децата!
СКЪПИ УЧЕНИЦИ!
Бъдете все така любознателни и смели в преследване на мечтите си! Отворете умовете си за просвещението и приемете неоценимата помощ на своите учители, за да откриете най-доброто в себе си.
УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ!
Бъдете до своите деца по пътя на израстването им като знаещи и можещи хора, поощрявайте любопитството им, създавайте им усещането, че знанието е ценност!
УВАЖАЕМИ ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ!
Не трябва да забравяме, че българщината се крепи на трите стълба – училище, читалище, православен храм, т.е. образованието, вярата и културата. Читалището е място, в което влизат от най-малките до най-възрастните.
Българските читалища са една уникална за Европа културна институция, която съществува единствено у нас. Преди повече от 127 години, по време на османското робство, жителите на Воден, Болярово, Мамарчево, Попово, Голямо Крушево иСтефан Караджово са чувствали нужда от едно средище, в което да цари културата, писмеността, духовността, място което да обединява хората в името на доброто. Те са откъсвали от залъка си, за да изградят това чудо на българската духовност, наречено читалище.
Фактът, че десетилетия читалищата са издържали повратностите на времето и са функционирали независимо при какви обществено-политически строеве, показва, че те са авторитетни и стабилни институции и са необходими на обществото.
Сигурен съм, че любовта Ви към изкуството, просветата, към българския фолклор, традиции и обичаи ще бъде Ваше вдъхновение и ще поддържа творческия плам в самодейните колективи. Вие сте неразделна част от нашите културни празници и прославяте община Болярово.

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

Използвам повода отново да ви благодаря за професионализма и обективизма, когато отразявате събитията в община Болярово. Отстоявайте със същата енергия значими каузи – нещо, което през годините успешно сте правили!
Пожелавам на всички крепко здраве, нестихваща творческа енергия и трайно присъствие в духовния живот на общината.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ХРИСТО ХРИСТОВ,
кмет на Община Болярово

About the Author :

Leave a reply