Кметът Христо Христов награди самодейци

WP_20140318_17_20_47_Pro__highresAAЗадушевна приятелска среща събра кмета на община Болярово Христо Христов и членовете на двете певчески групи при читалище „Възраждане 1912”, чиито прекрасни изпълнения излъчи на 15 март 2014 година телевизия „Скат”. Нашите фолклорни изпълнители се представиха не само с чудесно подбран репертоар, но и с талантливото му звучене. Ето защо общинският кмет ги покани малко след завръщането им – на 18 март 2014 година, за да изрази своята благодарност за достойното представяне и популяризирането на странджанското народно песенно творчество. Освен това г-н Христов сподели, че е изпълнен с патриотична гордост, тъй като нашите даровити певци и певици съхраняват и умножават сътвореното през вековете. Гледайки с трепет предаването „От българско по-българско”, той се е вълнувал не по-малко от тях самите, а душата му е  преливала от умиление и регионално родолюбие – призна той.

На срещата присъстваха също заместник-кметът Нина Терзиева, както и участвалите в предаването, заедно с певческите групи – София Минева и Костадин Иванов, председател на читалището.

С почерпка и сладка раздумка, наситена с откровения, започна тази дружеска среща. Парични награди в размер на 120 лева за всяка от групите връчи кметът Х. Христов, пожелавайки им да се запазят и множат, за да прославят и занапред община Болярово, Странджанския край и неотразимите му песни. С благодарствени думи се обърна към всички и г-н К. Иванов, нескривайки своето вълнение и споделяйки вълнуващи впечатления от участието в предаването.

А после се заредиха песен след песен. Първи запяха дамите. Не закъсняха и мощните гласове на момчетата.

Към изпълненията им се присъедини и кметът Х. Христов, известен с чудесния си глас и обичта към фолклора. Със солови изпълнения зарадваха многолюдната компания Петър Желязков, Илия Георгиев, Иван Апостолов и Мара Христова – своеобразни музикални наздравици…  Защото фолклорът е художествен начин да бъде съхранено миналото – опоетизирано , изкристализирало през вековете.

Лора Величкова

 

About the Author :