Кметът на Ямбол се притеснява – имало временни неудобства. Няма бе, кмете, всичко е прекрасно…

Borko_poslЗа последен път виждах кмета на Ямбол по време на връчването на Наградите „Хипократ”. Тогава той нямаше сини очи. Все по-малко имам съмнения и дали са честни. Ако някой ме търси по фалца на политическите поръчки, е сгрешил адреса. Нито съм членувал, нито пък ще членувам в някоя партия. Бил съм сред основателите на „Екогласност” в Ямбол, няма нищо героично в това, разбира се. Тогава обаче, „Екогласност” не беше партия. Когато стана, си обрах багажа. Дали кметът е  избран като независим или като кандидат на партия, всъщност не е важно. Важното е да не лъже.

А Георги Славов, вече осем години кмет на Ямбол, стана рекордьор в тази дисциплина. Лъже, разбира се, и екипът му, ясно е под чия диктовка. И общинските служители, независимо дали са по професия археолози, или метат улиците. По странни причини, които са всъщност абсурдни, кметът няма приемен ден, няма и час, или две минути поне, в които да се срещне очи в очи с журналистите. Всъщност, за две минути можеш да се срещаш с някой, ако ще приемаш рушвет, а не ако ще обясняваш защо месеци наред НЕ СЕ РАБОТИ по канализацията на Каргона и по реконструкцията на центъра на Ямбол.

Да избистрим пиесата, защото кметът съзнателно замотава топката, това му е стар номер. По всички големи проекти, които са с европари, настъпи парадоксално затишие. И то почти по едно и също време. Фирмите спряха в центъра на Ямбол, спряха и в борческия Каргон. Най-напред версията за стопирането на центъра бе преовлажняването на почвата и проблеми със строителното легло. Доста време мина, доста напече, и фирмите вероятно решиха, че тази версия бие върху реномето им. Тези, които имаха кафенета и ателиета по центъра, издъхнаха. Майсторът-фотограф Красимир Стойчев казва, че кметът му съсипал работата – „четири месеца не мога да вляза аз в ателието си, камо ли пък да влязат клиентите”. Стойчев искаше, а може би и вече е завел иск, за претърпените щети от бездействието по реконструкцията на центъра.

Не заради Стойчев, и другите хора от малкия бизнес на пъпа на Ямбол, естествено, макар че никак не е естествено всъщност, дойде новата версия – че имаме археолическа находка, и без разрешение от комисия в културното министерство, НЕ МОЖЕ да се сложи и една плочка на този обект.

Нерде пространството пред община „Тунджа”, нерде това пред Историческия музей, където се  случи великото натъкване на кости. В Брюксел бюрокрацията понякога е убийствено кретенска, но чак такива висоти надали е постигнала. Ако го има черно на бяло, кметът да покаже този документ.

( Аз всеки ден имам работа близо до Историческия музей, за толкова време така и не видях нито един археолог. Имаше в изобилие работници, които поставяха тръби. Или пък археолозите са се маскирали като хора от В и К фирма?)

КОМИСИЯТА от културното министерство излезе най-мистериозната в Република България. Месеци минаха, а тя така и не реши нещата. Това е друга шашма от цялата абсурдна пиеса. При премиер, който от въздуха дава милиони за това или онова, при министър на културата като Вежди Рашидов, който също е цар на бабаитските жестове, тази КОМИСИЯ така и не приключи работата си. Или изобщо не е започвала нищо…

Ако НЯКОЙ СЕ ХВАЩА НА ТАЯ БЛЕСНА, си е негов проблем. Аз нямам намерение да участвам в хор на идиотите.

Хайде сега да видим сметките на колежката ми Диана Иванова, тя ги прави, въз основа на данни от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България: „ Община Ямбол има 24 проекта на обща стойност 154 894 558, но получените разплащания са само за 44 781 204 лв. Като брой повечето от тези проекти – 15, са приключени, но сред оставащите реално са големите инфраструктурни обекти, които мъчат ямболлии и които крият риск за финансовата стабилност на общината, ако не бъдат изпълнени както трябва. Единствената добра новина от същата информационна система е, че сроковете на всички големи проекти са удължени, така че общината поне формално е успяла да си осигури възможност да ги довърши. Необяснимо защо, почти по всички останали за изпълнение големи проекти, през тази година има нулеви плащания, само за проекта за модернизацията на централна градска част има разплатени 74 600 лв. през 2015 г. Срокът му за изпълнение е удължен до 20 декември 2015 г., а в момента той е временно спрян. По време на общественото обсъждане за поемане на дълг към Фонд „ФЛАГ” за този проект стана ясно, че общината не е платила още нищо от строителните дейности на изпълнителите, които работят и без авансово плащане, и възнамерява да направи това точно през май. На този етап били приети и одобрени извършени дейности за 725 574,58 лв., които евентуално се очаква да бъдат върнати на общината като разплащания едва през юли 2015 г. Според общината вероятно в началото на юни строителството ще бъде възстановено, но тепърва ще видим дали това ще се случи”.

Край на цитата.

Покъртен бях, когато разбрах, че на ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ, на което трябваше да се обсъди предложението за теглене на кредити от Фонд „ФЛАГ”, са присъствали само общински съветници от ГЕРБ. Гражданите, може би, са потънали в кефа на поредното безумно реалити, а опозиционните политически партии не е ясно защо не са искали да пият вода от извора. Тук ще направя едно „лирично” отклонение – преди време в местната телевизия, в предаването „На фокус”, поканих един ямболски лидер на партия. Парламентарно представена, а не от трима души, барабар с любовницата. Искаше да чопли международната политика. Русия, САЩ…Опитах се да го насоча към по-семпли теми – какво става, и какво не става, в родния ни град. Все пак, да не изяжда хляба на хората от всевъзможните научни институти, които май изобщо не ходят в тия институти, а лягат и стават в „супер телевизиите”. Вероятно и заплатите им там им ги носят.

НО ямболският политик  не искаше да говори за ямболските проблеми. Не бил сега в Общинския съвет, и не знаел какво става в града. Тоя пич ме разби – когато получава пари от яслата на местния парламент, се интересува, когато няма финикийски знаци, даже и 9-та по Рихтер да стане, той пак НЯМА  ДА ЗНАЕ НИЩО… А скоро пак ще тръгне да събира чета за местните избори, пак ще пише велики работи с байрактарите си. Излишно е, но ще допълня – този човек преди време бе кандидат за кмет на Ямбол. Имал съм и по-убийствени случаи, но друг път за тях.

Та пак за реконструкцията на центъра на града ни. И за шедьовъра, който родил на общественото обсъждане кметът на Ямбол – че фирмите сами пожелали да НЕ им се изплащат пари авансово.

Ако има такива бизнесмени, които не се борят със зъби и нокти да получат пари авансово, при положение, че всички работят с кредити от банките, те са за книгата на Гинес. Те са магьосници, на които всички по веригата дават строителни материали и всичко друго, включително и работна ръка, ей така, от любов към идеята да се прави нещо.

Тук ще лансирам една теза – по веригата са се скарали кой колко да получи от този обект. Така че кметът Славов е прав – парите не са свършили, пари има, но, това е от мен, да не стане грешка в тарапаната, има затруднена комуникация. Това са пет милиона и отгоре, не е лесно да се постигне съгласие кой, колко и кога. Ако някой може да печели милиони от рисуване на акварели в България, това е единствено Вежди Рашидов. Но нали именно той бе бесен, че не може да си вземе милионите от КТБ…И в крайна сметка, вместо да се цапа с водни бои, си направи цесия…

„Уважаеми съграждани, напълно разбирам временните неудобства, които изпитвате до приключването на строителните работи”, това пише в бюлетина на община Ямбол кметът на града ни Славов.  Хайде сега, неудобства! Кмете, няма такива работи! НЯМА!!! Всичко е чудесно, абитуриенти се задават, липи ще ухаят, после ще ходят хората на Канарските острови. Не ги мисли, те напълно те разбират. Или пък вече изобщо не ги интересува кой, кога, какво прави. Или не прави.

Което  е ВЕЛИКАТА ЦЕЛ не само в Ямбол, а и в цялата държава. Според моите скромни наблюдения, видиотяването на нацията е постигнато, и то само в пет петилетки, но все нещо ново ще се измисли. Като поредното правене на гражданско общество. Шоуто трябва да продължава, може да има и още пари от ЕС.  Ако няма, пак ще изтеглят милиарди, нали апетитът идва с яденето…

Борислав Ненов

About the Author :