Кметът на Ямбол прокара решението за дълга в последния момент

DSC01268В последния възможен момент кметът на Ямбол Георги Славов прокара в Общински съвет решението за теглене на дългосрочния облигационен заем от 9 млн. евро, който с лихвите ще надхвърли сумата от 20,6 млн. лв. и ще бъде връщан през следващите 12 години.

Решението беше взето на сесията на 28 декември, а срокът, в който Общински съвет има право да вземе такова решение, изтича на 26 януари 2019 г.

Председателят на групата съветници от БСП Катя Георгиева предложи точката за дълга да отпадне от дневния ред, защото хората не са достатъчно информирани за дълга и в момента се провежда подписка за иницииране на референдум, за да бъдат питани гражданите дали искат да се тегли такъв дълг. Подкрепящото кмета мнозинство в Общинския съвет, естествено, не допусна това предложение да мине и точката беше подложена на гласуване.

В мотивите си за внасяне на точката кметът Георги Славов изрази странната позиция, че хората, които са против заема, искат да пречат за развитието на града.

За него искането за референдум е не част от пряката демокрация, както предвижда законът, а „благородни и добронамерени житейски позиции”, зад които се опитват да се прикрият инициаторите на подписката.

Той изрази и още една странна позиция, че отчитането му пред гражданите било само по време на избори и затова той и съветниците нямало да се отчитат пред опозицията и пред групата, която е против него.

Общинският съветник Пламен Проданов от „Атака” изрази притеснение, че това гласуване става в последния работен ден от годината, когато хората празнуват, и решението на съветниците няма да бъде чуто и осъзнато.

„Мен ме притеснява датата, събираме се последния работен ден и тази дата за мен създава впечатлението, че нещо се потулва, да не кажа прикрива, или по-точно се успива гражданското общество. Това нещо ще мине ей сега, хората празнуват. Кой ще има време да го види, че ще тегли такъв заем”, заяви той и като илюстрация на ситуацията разказа вица за пияницата, който поискал сметката в ресторант и в нея накрая имало графа „ако мине”. Когато попитал какво е това, защото не го е консумирал, му отговорили, че това е ако мине, ако не, се къса и се хвърля.

„Сега в момента правим тест на гражданското общество в Ямбол да видим дали някой ще скочи срещу този заем. Ако не скочат, тогава честит следващ пореден мандат на кмета и догодина вземете не 17,6 млн. лв., а  80 млн. лв.”, каза още той.

Според съветника Иван Йорданов от ГЕРБ целият град знае параметрите на кредита и обектите, за които ще се тегли, но в същото време Инициативният комитет за местен референдум за дълга твърди, че при събирането на подписи хората непрекъснато споделят, че не знаят, че ще тегли такъв голям кредит.

Съветникът от „Реформаторски блок” Димитър Стоянов каза, че не е против тегленето на кредити, но го безпокои периода, в който ще се реализират тези финансови средства. Той сподели, че хората се дразнят, че това става в края на мандата, а за една община като Ямбол 18 млн. лв. са много сериозни пари и възвръщаемостта им ще е трудна. Той изрази позиция, че заемът се тегли точно преди изборите, обектите ще се изграждат и открият тогава и може би ще има неравнопоставеност при състезанието на изборите, което за него е една несправедливост.

По повод на това негово опасение кметът Георги Славов заяви, че процедурата за тегленето на дълга не е толкова бърза. „Като вземете сега решение, няма на 1 януари да изтеглим кредита. Със сигурност БСП ще жали решението, както миналата година, със сигурност ще минат два или три месеца и най-рано предполагам края на март или април би могло да се случи това. От там нататък ще могат да се изиграят съответни процедури, за да могат да се случват обектите”, разясни той, но не обясни, че това е почти последната възможност съветът да гласува това решение.

Решението за емитиране на дългосрочен общински дълг беше взето с гласовете на 26 общински съветници. Против него гласуваха присъстващите 6 общински съветници от БСП, един от АБВ и един от НФСБ. Под предлог че нарушава реда в залата преди гласуването председателят на Общински съвет отстрани от заседанието Пламен Проданов, който също се обяви против дълга.

“Кметът отново представи една демагогия, която звучеше красиво, едни предварително подготвени внушения, които не успяха да ме убедят, защото фактите говорят друго”, заяви в обяснението на отрицателния си вот Катя Георгиева и допълни, че вместо той да даде повече информация за обектите от заема, което е било нейна основна претенция при предложението за отпадане на точката, той през цялото време говорел за БСП.

Тя изрази позиция, че облигационният заем ще се тегли през последна година на това управление, а ще се плаща през следващите 12 години, когато Ямбол ще се управлява от три екипа на местната власт, по този начин се блокира инвестиционната, капиталова активност за следващите три управления. „Когато започне плащането и на главницата на дълга, всяка година общината ще плаща над 2 млн. лв. от собствени общински приходи, колкото сега заделя за капиталови разходи. През 2021 г., например, плащането ще бъде 2 189 308 лв. Наред с това до 2023 г. общината ще разплаща и големите инфраструктурни обекти от този планов период, като пречиствателната станция, например. А това би могло да доведе до финансови затруднения, защото собствените приходи на общината се движат в едни и същи параметри. И в момента ние плащаме задължение от над 4 млн. лв. според справка на Министерство на финансите, от които по тегления преди 10 г. заем от 5 млн. лв. са останали за плащане 673 389 лева”, разясни още Катя Георгиева и допълни, че от БСП са последователни в позицията си, че този дълг трябва да се тегли само след решение на гражданите.

При дебатите непрекъснато се говореше, че и през последните 10 години общината плаща подобен дълг. Но не бива да забравяме, че този дълг беше само 5 млн. лв., а сега се иска повече от три пъти по-голям заем. По време на изпълнение на европейските проекти общината е изплащала над 1 млн. лв. до 1,5 млн. лв. задължения по различните начини на кредитиране, но европейските проекти не свършват и до 2023 г.  общината трябва да разплати такъв голям инфраструктурен проект като пречиствателната станция и още няколко проекта като ремонтите на Художествената галерия, на Младежкия дом и на Музея на бойната слава, ако бъдат одобрени. Т. е. финансовата тежест ще бъде голяма, а не само малко над 2 млн. лв. за новия дълг, както се опитва да го представи кметът.

Вероятно за всички е обяснимо защо кметът бърза толкова много точно той, докато е на власт, да изтегли този заем и да възложи обектите, и едва ли някой вярва на неговите уж невинни думи, че го прави само за развитието на града. По-важното е ние като граждани да се събудим и да не позволим да ни взимат за балъци…

About the Author :

Leave a reply