Кметът на Ямбол: „Никой в новата история не е имал уникалния шанс да управлява Ямбол 10 години”

DSC08611Ямбол, 15.11.2017 г.

Никой досега в новата история на Ямбол не е имал възможността да управлява града в рамките на 3 мандата, никой не е стигал 10 години, с тези думи кметът на Ямбол Георги Славов обясни защо е решил на 13 ноември да застане пред ямболските медии по повод на голямото празненство – 10 години кметуване.

Най-голямата оценка, която някой може да даде за нашата работа, е преизбирането ми за кмет за трети мандат, каза още кметът и подчерта, че мястото за корекции от страна на гражданите са изборите.

Като равносметка той изброи решените проблеми, като започна с тласкателя и завърши с новите атракции – Безистена, Археологическия резерват „Кабиле” и Музея на бойната слава.

Кметът изтъкна, че финансовото състояние на общината се подобрява и през третото тримесечие общината се е наредила от 18 на 10 място по финансова стабилност, а по излишък е сред първите 5 общини.  Според кмета постижение на неговия екип е, че на 10-та година от управлението му те имат цялостна картина като проблематика на града – проблемите били дефинирани, анализирани, а за една част от тях имало и проекти.

Проектите за образователната инфраструктура – ремонтът на детските ясли и на СУ „Св. Климент Охридски”, трябвало да приключат като строителни дейности  в началото на следващата година – най-късно до края на февруари и март.

Изборът на строителен надзор на европейските проекти за градска среда се забавил повече от необходимото и затова те ще започнат да се реализират през пролетта на 2018 г. Става въпрос за реконструкцията на градинката пред пощата, на ул. „Преслав” и на ул. „Г. С. Раковски”. Предстои да бъдат изпълнени и проектите за Младежкия дом и за Художествената галерия.

След Коледарския празник и Кукерландия ще започне и ремонтът на градинския мост и ще продължи до празника на Ямбол.

По проекта за водния цикъл кметът обясни, че след фалита на изпълнителя са прекратили договора. Сега е обявена процедура за избор на независим строителен надзор и инвеститорски контрол, до дни ще бъде стартирана и поръчката за избор на изпълнител. Надеждите са до 5-6 месеца да има избран изпълнител и ако няма обжалване ще започнат усилени строителни дейности, които трябва да приключат за 10-11 месеца. След това трябва да се извършат тестове до въвеждане на инсталацията на пречиствателната станция в необходимите параметри, което ще трае 270 дни.

По отношение на ремонта на реконструирания център кметът обясни, че освен възстановяване на релсите и на ръждясалите електрически стълбове, ще бъдат подменени и плочки, на които е избила ръжда, а не както се е опитал изпълнителят да ги замаже отгоре. До края на годината трябва да бъдат отстранени нередностите, а самата реконструкция има гаранция 6 години – т. е. до 2021 г. Според Георги Славов проблемът с некачествената реконструкция идва от това, че сертификатите на производителите не отговарят на действителността, а инвеститорският контрол и независимият строителен надзор извършват документални проверки.

За река Тунджа кметът обясни, че в момента се извършва геодезическо заснемане и предстои проектиране на последната част на реката от подстанцията край бившата Родопа до обходен път „Юг”, като се предвижда да се изхвърлят наносите, но за това общината ще  кандидатства с проект за трансгранично сътрудничество. В момента в тази част има много наноси и дори се образува обратен наклон и водата не може да се изтича. Според кмета това е една от причините реката да мирише толкова, а и заради проблеми, които има „ВиК”.

До края на годината трябва да се обяви и конкурсът за идеен проект за осмисляне на пространството на река Тунджа.

Отделно е обявена обществена поръчка за почистване на бетонираното корито на реката с прогнозна стойност 900 000 лв., а самото почистване ще стане следващата година.

На въпрос каква грешка е допуснал през тези 10 години, Георги Славов отговори, че няма човек, който да не допуска грешки, но не конкретизира каква е тя. По отношение на личната му оценка за тези 10 г. той заяви, че са можели да свършат и много повече неща, ако не им били създадени проблеми, които им отнели голяма част от енергията.

По повод на общоградското събрание, което се проведе на 13 ноември, Георги Славов заяви, че няма да отиде, защото е като му изпратили поканата не са го питали дали не е зает.

„В момента пак се заражда ново движение – кметофобия – едни хора, които са се организирали в неистовото си желание да вземат властта, да започнат те да определят политиката на града за развитие, те да определят проблемите на града, но по начин, който няма как да се случи, защото единственият начин е да те изберат хората”, коментира още ямболският кмет.

По повод на приема, който дава за 10-годишнината от управлението му на Ямбол, Георги Славов заяви, че това било уважение към всички институции, с които работи вече 10 години, към общинския съвет и към народните представители.

Диана Иванова

About the Author :