Кметът на Ямбол иска да се разширят границите на Синята зона

DSC08984Разширение на границите на Синята зона, гласувани още през 2012 г., иска кметът на Ямбол в обявление на сайта на общината според изискванията на Административния процесуален кодекс.

Само три дена, след като съветниците отказаха да гласуват да бъде ограничен обхвата на Синята зона, и кметът Георги Славов даде да се разбере, че не само няма да намали зоната, но дори ще я увеличи, като въведе и трети етап според гласуваните граници на зоната за платено паркиране, беше обявено, че те дори ще се разширяват. Според обявлението към Синята зона ще се добави още един голям паркинг, заключен в междублоковото пространство северно от храм „Св. Николай” -между блоковете на ул. „Кабиле”, „Димитър Благоев” и „Йордан Йовков”.

DSC08986За да бъде уж по-достоверно предложението е мотивирано с писмо на граждани от ул. „Йордан Йовков” 26 от 10 юни 2016 г., с което те искат въвеждане на Синя зона, защото не можели да си паркират колите в близост до блока. Не се знае само дали същите тези подписали се знаят, че за първи автомобил трябва да плащат такса от 5 лв. месечно или 50 лв. годишно, ако я платят наведнъж, а за втори по 50 лв. месечно или 250 лв. годишно наведнъж. Това може и да охлади желанието им да бъдат и те в Синята зона.

Наша проверка установи, че в момента този много близък до общината паркинг действително е пълен с автомобили, защото там не се плаща. Действително хора от блока си спомнят, че е имало някаква подписка, но вече са я забравили, защото е било преди доста време. Не е ясно защо е било необходимо цяла година на общината, за да предложат увеличаване на границите на Синята зона, ако толкова стриктно отговарят на исканията на гражданите, освен факта, че писмото им е внесено преди изборите и кметът не смее да пипа Синята зона по това време.

Сега обаче явно изборите са далеч и затова може да се въвежда не само трети етап, но дори и да се разширяват границите й.

Според становището, внесено в Общински съвет като отговор на предложението на трима общински съветници да се намали Синята зона кметът е припомнил, че границите й са гласувани през 2012 г., през 2013 г. са обособени 12 зони за платено паркиране с 473 паркоместа, които на този етап са били обслужвани от 16 служители, 14 от които инкасатори. През 2015 г. са закупени 9 паркинг автомата за 77 868 лв. с ДДС, като сумата била изплатена за 6 месеца от самотаксуването. Ямбол бил третият град в страната, в който било въведено самотаксуване с паркинг автомати.

От началото на 2016 г. се въвежда и втория етап на Синята зона с още 15 обособени зони с 350 паркоместа. Кметът твърди, че служителите, които обслужват зоната са 15 души, но по щатно разписание в бюджета за 2016 г. са посочени 24 души. Тогава се създава самостоятелно общинско предприятие „Платени зони за паркиране”, към което се зачислява и паяка, обслужван от един екип, а в средата на годината екипите стават два, за да работят на 12-часов работен ден, включително събота и неделя.

През 2017 г. в бюджета са заложени 520 569 лв. приходи от дейността на това общинско предприятие, а работещите в него нарасват на 30, но според кмета след въвеждане на третия етап от Синята зона приходите щели да станат 640 000 лв.

Все пак кметът така и не даде реалните приходи и не направи анализ на полезността на Синята зона, но според него тя ще се използва по-активно, когато хората на Ямбол бъдат принудени да паркират поне на 12 минути от границите на Синята зона, за да започнат да си плащат, а не да се стремят да си намерят местенце без да си дадат левчето.

До 29 юни всеки заинтересован може да внесе своите възражения срещу обявлението за разширение на границите на Синята зона.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply