Кметът на Ямбол Валентин Ревански оттегля искането за увеличение на таксите в детските градини

Ямбол, 28.10.2020 г.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански оттегля предложението за увеличение на таксите в детските градини, съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Енчо Керязов, оповестявайки писмо на кмета до председателя на Общински съвет – Ямбол.

Предложението трябваше да се гласува на сесия на Общински съвет утре като част от промените в Наредбата за местните такси и цени на услуги.

В писмото се казва, че анализът за промяна на Наредбата за таксите и цените на услугите е възложен в края на 2019 г. с цел преразглеждане и  актуализиране на всички услуги в общината, които са над 440.

Според кмета поисканото увеличение на таксите на детските градини е допуснат пропуск, при който администрацията не се е информирала за позицията на кмета и на неговия екип, която е описана в програмата за управление (б. р. където пише „намаляване на таксите за детски градини и/или ясли“).

Според Валентин Ревански  корекции могат да се направят още в комисиите на Общински съвет без да влизат за гласуване на сесия. В писмото си той пише, че съветниците трябвало да се информират от администрацията: „дали наистина сме имали такова желание за дадено внесено предложение, но в този случай същите тези съветници, които отправяха най-много питания, замълчаха и побързаха да се изявят с позицията си пред медиите, за да ни обвинят за действия, което въобще сме нямали никакво намерение да извършваме“.

Валентин Ревански се извинява, че не е забелязал този пропуск.

Според кмета „тези съветници, които търсят бързи политически изяви без да имат никакво понятие за нашите намерения по този начин показват своето лицемерно поведение към останалите общински съветници и това води до разделение между тях, но вина за това имат единствено и само съветниците, които действат с такива методи“.

Ямболският кмет твърди, че писмото изразява категоричното му становище и на неговия екип за неувеличаване на таксите на детските градини и ясли в наредбата.

Припомняме, че в сайта на община Ямбол на 21 септември е качено обявление на проект за Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Ямбол и до 21 октомври е срокът за получаване на становища. Предложението за промяна на наредбата за таксите и цените на услугите е внесено от временно изпълняващия длъжността кмет Михаил Керемедчиев на 21 октомври в Общински съвет, за да стане част от дневния ред на октомврийската сесия. В комисиите към Общински съвет  за предложението гласуват само съветниците от групата на кмета „Пряка демокрация“, останалите са против или въздържали се.

Няма как да не си зададем въпроса кой от администрацията носи отговорност за официално публикуваните на сайта на общината предложения и за внасянето им в Общински съвет от името на кмета, но е по-важен крайният резултат – таксите няма да бъдат увеличени.

About the Author :

2 Comments to “Кметът на Ямбол Валентин Ревански оттегля искането за увеличение на таксите в детските градини”
  • Новите дрехи на царя
    October 28, 2020 - Reply

    Щеше да е смешно, ако не беше тъжно!

  • 2222
    October 28, 2020 - Reply

    Тъпака си остава тъпак, не може и не иска да опази нищо в града, все търси вина в другите. Прост, ограничен и посредствен!

Leave a reply