Кметът на “Тунджа” награди европейския шампион по бокс Даниел Асенов

DanielКметът на община „Тунджа” Георги Георгиев връчи парична награда в размер на 1000 лева на Даниел Асенов боксьор от село Кукорево.

Даниел Асенов стана европейски шампион в категория до 52 кг. на първенството в град Самоков на 15.8.2015 година. Това е втора европейска титла за Даниел Асенов, който е едва на 18 години. Първата си европейска титла печели като състезател на Боксов клуб „Априлец”, с. Бояджик, втората при мъжете с категорична победа над британеца Мохамед Али. Пътят му към ринга започва от единствения в България лицензиран селски клуб по бокс „Априлец”, като негов треньор е Димитър Мутафов.

Титлата на Даниел Асенов и на състезателите на тунджанския боксов клуб потвърждават, че това е сериозна боксова школа и настоящите успехи на неговите пораснали възпитаници в голяма степен се дължат на добрата организация и треньорско майсторство в клуба.

Клубът е основан преди повече от 15 години и името му е знак за добри спортни традиции.  Уникално явление в българския спорт – бокс на село, той е бил инициатор и домакин на редица държавни шампионати за лично и отборно първенства, както и на боксовият турнир „Джон Атанасов”.

Акценти в неговата златна история:

– Боксов клуб „Априлец“ има трима Европейски медалисти: Господин Минчев, Даниел Асенов и Катин Асенов;

– 13 национални състезатели „априлци“ влязоха в републиканския боксов отбор;

– през периода 1999-2014 г. 28 боксьора станаха републикански шампиони;

– студенти от БК „Априлец“ са 23-ма възпитаници на Димитър и Тодор Мутафови;

Завоюваните титли, гордост за община „Тунджа” и слава за България са благодарение на труда и високия професионализъм на всеотдайните треньори от фамилия Мутафови – заслужилият треньор Димитър Мутафов – почетен гражданин на Община „Тунджа“ и на Тодор Мутафов.

Усилията на треньорите и състезателите са подкрепени от община „Тунджа”, която ежегодно отделя от бюджета си средства за дейността на клуба и за изява на младите боксьори. Шампионите за всяка завоювана победа получават допълнително финансова подкрепа от фонда за даровити деца и ученици.

Да пожелаем здраве на Даниел и успех на световното първенство.

About the Author :