Кметът на Община Болярово Христо Христов: Приветствие за 9 май

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Честит Ден на Европа!

Честит Ден на победата!

76 години след края на Втората световна война ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред участниците и жертвите на най-катастрофалния период от развитието на човечеството.

По жертви във Втората световна война област Ямбол е на трето място в България след областите София и Пловдив. В тази война от нашата област участват 8860 души, от които 862-ма са загинали. Те са воювали в редиците на 29-ти пехотен полк, в 4-ти конен полк, гвардейска рота и доброволци. По-късно са преименувани като трета Балкано-Дравска дивизия /единствени в България/, защото са победили части на елитните СС- войски на Хитлер.

Изключителна признателност и възхищение изразяваме към мъжествеността и смелостта на нашия съгражданин Каню Иванов Вълков, участвал в заключителния етап на войната и легендарната Дравска епопея. С благодарност за саможертвата и героизма свеждаме глави пред паметта и на Никола Стоянов Ярков, Димо Димитров Марков и десетките други герои от боляровския край, които са заминали за фронта и участват в най-значимите и кръвопролитни боеве, сред които тези при Грабово, Драва-Соболч и Драва Полконя, за да защитят свободата, мира и спокойствието, на които се радваме днес.

Да знаем истината за войната, да сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата, не е просто въпрос на обща култура и човешки морал, а въпрос на живот и смърт. Никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на хитлеристка Германия на 9 май 1945г., днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз.

От нас, хората, зависи бъдещето на човечеството и планетата. Не само с думи, но и на дело сме длъжни с общи усилия да направим България такава, че подвигът и саможертвата на участниците във войната да не са били напразни.

Дълбок поклон пред великия подвиг на героите!

Честит празник!

Христо Христов,

Кмет на Община Болярово

About the Author :

2 Comments to “Кметът на Община Болярово Христо Христов: Приветствие за 9 май”
  • анонимен
    May 9, 2021 - Reply

    Най-червеният кмет в нашата област,само спомена,че е ден на Европа,колкото да отбие номера. Цялата енергия в приветственото слово,бе за тези ,на които служи безропотно-СССР.

  • В
    May 9, 2021 - Reply

    Започва новата предизборна кампания. Искат да си върнат позиции хорицата. Ама надали.

Leave a reply