Кметът на Болярово с приветствие по случай 113 години от обявяването на Независимостта на България

 

Уважаеми съграждани,

скъпи жители на община Болярово,

днес България празнува 113 години от обявяването на  Независимостта на Родината ни.

С Манифеста, съставен от тогавашния министър-председател Александър Малинов, подписан от всички министри и обявен пред народа на 22 септември 1908 г. от цар Фердинанд I, българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена й от несправедливия Берлински договор.

Александър Малинов казва, че обявяването на Независимостта е едно чисто българско дело, продиктувано от български чувства и интереси. С този акт тогавашните български политици изпълняват заветите на предците ни. Трябва да помним, че пътят към историческия 22 септември 1908 г. е предначертан от участниците в борбите за църковна независимост, като Курти Дражев, от герои като Никола Узуна, Стефан Караджа и Индже войвода, от следовниците на Васил Левски и Любен Каравелов – създатели на Българския революционен комитет, от хиляди смели българи – храбреци и мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците в Руско-турската война, от създателите на Търновската конституция…

Българската независимост минава през формулирания от Апостола на свободата национален идеал, който остава актуален и до днес – „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили!“

Празникът на българската независимост събира в себе си усилията на достойни българи, които в името на този идеал дръзват да нарушат международния ред и да обявят Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а след това с оръжие да защитят този акт по време на Сръбско-българската война.

И по време на Съединението, и тогава, когато е обявена българската Независимост, тогавашните политици показват едно забележително единство и пред своя народ, и в тежките дипломатически преговори, че понятия като „обща кауза”, като „национално единство” могат да бъдат и действена политика.

И тук е мястото да изразя своята благодарност към всички вас, към представителите на различните политически сили в Болярово, към общинските съветници, че имаме пълно единство при вземането на решения за съдбата и бъдещето на нашия роден край.

Нека с поклон да си спомним за дедите ни, за онези, чиито усилия доведоха България до национална, политическа и държавна свобода и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело!

Като финал, ще повторя казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”

Честит празник!

Христо Христов,

кмет на община Болярово

About the Author :

Leave a reply