Кметът иска въвеждане на трети етап на Синята зона

18489497_1319309621449684_4651648330510162538_oЗа втори път тази година кметът на Ямбол възнамерява да разширява Синята зона, но този път е като предложение за въвеждане на трети етап в рамките на гласуваните от Общинския съвет още през 2012 г. граници на платеното паркиране в града.

Става въпрос за увеличаване на Синята зона с 96 платени паркоместа, с което  в целия център на Ямбол вече ще станат блокирани като платени 920 паркоместа – 473 от първия етап и 350 от втория.

Предложението е качено на сайта на община Ямбол, за да изтече задължителният едномесечен срок на обявяване и най-вероятно от началото на следващата година кметът ще ни сурвака с увеличаване на Синята зона.

Този път петте зони за паркиране са в района около Минералната баня и Математическа гимназия, т. е. там където сега се опитват да избягат тези, които не искат да пращат за Синя зона.

Става въпрос за 12 паркоместа на ул. „Елена Янкова”, 23 паркоместа на ул. „Паисий Хилендарски”,  11 паркоместа на ул. „Анка Александрова”, 10 паркоместа на ул. „Константин Иречек” (която иначе няма да бъде ремонтирана, защото е част от водния цикъл, но ще й събират такси за платено паркиране) и 40 паркоместа на ул. „Иван Александър”.

До 11 декември, всеки, който не е съгласен с увеличаването на Синята зона, може да внесе  възражението си в община Ямбол, но както вече практиката е показала науми ли си нещо кметът на Ямбол нищо не може да го спре, най-малко пък мнението на гражданите, защото неговата позиция е, че никой не иска да плаща, но хората трябва да бъдат дисциплинирани с такси, със скоби и с паяци, които да им вдигат колите.

Кой знае защо отиващата си 2017 г. беше изключително активна на темата Синя зона. През лятото кметът обяви, че иска да разширява обхвата на Синята зона, като включи в границите й и големия паркинг около Парахода, където в момента общинските му служители паркират, за да не плащат по левче на час за колите си, с които ходят на работа. До края на годината той все пак не посмя да вкара в Общински съвет това предложение, но вероятно ще го направи през 2018 г.

Тази година Административен съд – Ямбол отмени като незаконосъобразни всички такси, свързани със Синята зона и паяка, но кметът ги обжалва пред Върховен административен съд и решението на съда все още не е влязло в сила.

Отново тази година стана ясно, че реално Общинско предприятие „Пратени зони за паркиране” не реализира никаква печалба а работи само, за да осигурява заплата на служителите си. До средата на годината печалбата беше само 7350 лв., след като от приходите бъдат платени разходите за заплати и задължителното ДДС. Но кметът продължава да влага общински средства в закупуването на паркинг автомати и да оборудва с автомобили служителите на предприятието. Мотивът му е, че по този начин се въвежда ред, но въпросът е, че всичко това е и за сметка на хората, като вероятно едно от най-големите пера на приходите е от живеещите в районите на Синята зона, защото те щат не щат трябва да плащат таксите си.

Интересното е, че кметът и хората около него са се вразумили и са намалили цената за втори автомобил от 250 на 100 лв. за година, ако се плати наведнъж, но дори и не посмяха да се похвалят, защото трябваше да признаят грешката си, че се изхвърлиха многократно, като се има предвид, че първия път дори искаха по 500 лв. на година на втори автомобил.

Синята зона си остава невралгична тема за ямболлии, но явно кметът продължава да си отстоява позицията, че едва ли не целият район около центъра на града на 15 минути пеша трябва да стане Синя зона, за да задейства замисъла му и хората да се примирят, че щат не щат ще плащат като попове и няма да им се размине и едва тогава зоната ще стане печеливша.

Диана Иванова

 

About the Author :