Кметът залага „бомба” от 17 млн. лв. за следващите мандати?

17016018_149713618880291_7571596136908923855_oФинансова „бомба” от 17 млн. лв. иска да заложи кметът на Ямбол, теглейки заем, който ще се плаща до 2030 г.
Явно на Георги Славов не му стигат бюджетните и европейските средства и иска да обявява обществени поръчки и да разполага с още 17 млн. лв. от кредит, но най-шокиращото е, че той ще харчи парите, а те реално ще се плащат през следващите 3 мандата.
Според поканата за общественото обсъждане за поемане на общински дълг кметът възнамерява да направи 14 обекта с този кредит. Първият е изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление на Ямбол. Вторият е изграждане на централизирана система за видеонаблюдение на Ямбол. Останалите 12 обекта са различни реконструкции или основни ремонти на улици в града, сред които са реконструкция на улици в централна градска част в района на старата автогара, както и на ул. „Търговска” от стара автогара до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1, заключен между ул. „Независима България“, „Г. Раковски“ и „Ген. В. Заимов“; основен ремонт на участък от ул. „Преслав” – от ул. „Тимок” до кръстовище с. Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“, изграждане на нови кръстовища. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи на ул. „Милин камък”.
Трябва да припомним, че през първия си мандат през 2009 г. кметът взе заем от 5 млн. лв. и все още по него общината дължи 1 544 135 лв., а в бюджет 2017 са планирани 515 000 лв. за плащането му. Тегленето на кредита не е избрано случайно – от една страна е в края на този мандат на кмета, а от друга тъкмо в навечерието на следващите избори.
Според финансовия график заемът ще бъде изтеглен през 2018 г. с две години гратисен период и ще се плаща 12 години – до 2030 г. През 2018 г. (първата от гратисния период) общината тъкмо ще изплати стария заем. През 2019 г. няма да се плаща нищо, през 2020 г. – 850 000 лв., през останалите 8 години – по 1,7 млн. лв., а през последната 2030 г. – 850 000 лв.
1,7 млн. лв. от собствените приходи са голяма „хапка”, като се има предвид, че всяка година кметът залага в бюджета около 2 млн. лв. капиталови разходи, но не успява да ги изпълни, защото няма постъпления от продажби на имущество. Хората в Ямбол намаляват, което означава и намаляване на данъчните приходи, а това общинско ръководство иска да увеличава финансовото бреме на общината.
Проблемът с искания кредит е и морален. Въпросът е какво морално право има този кмет да загробва общината със 17 млн. лв. кредит, след като знаем, че 6 години се влачи по съдебни дела за предишния теглен заем, защото 4 млн. лв. от него бяха за изграждане на водопровода. В крайна сметка успя да получи заветната оправдателна присъда, въпреки трите осъдителни, но едва ли хората в Ямбол вярват, че той е невинен и чист като сълза. Няма фирма, която да е участвала в обществена поръчка на община Ямбол, и да не е „останала с лош привкус” от начина, по който се печелят поръчките в общината. Вярно, кметът вече се изхитри и документацията на всички обществени поръчки се подписва от заместниците му, т. е. ако за нещо прокуратурата започне отново да повдига обвинение не той ще носи наказателната отговорност – или иначе казано той дава разпорежданията, но други ще са отговорни, защото техният подпис стои под документацията.
Точно заради порочните практики за печелене на обществени поръчки в общината не бива да се дава още по-голям финансов ресурс, защото тази общинска управа ще го „усвои”, а ние ще го плащаме следващите 12 години.
Затова като граждани не трябва безропотно да си мълчим и да търпим всичко, каквото им хрумне на тези управляващи, а трябва да изразим позицията си. Самото обществено обсъждане е насрочено за 13 октомври от 17,30 часа в зала 107 на община Ямбол.

Диана Иванова

About the Author :