Кметът Георги Славов загуби окончателно делото за клевета срещу Борислав Пехливанов

DSC07595След тригодишна съдебна сага кметът Георги Славов загуби окончателно делото за клевета срещу Борислав Пехливанов, заведено заради публикацията във вестник „Неделник“: „Искаха ми половината от магазина или 50 000 лева”. Тричленен състав на Ямболски окръжен съд призна Борислав Пехливанов за невинен по обвинението, че е разгласил позорно обстоятелство за кмета на Ямбол като длъжностно лице. По-горната съдебна инстанция отмени и присъдата на Ямболски районен съд, с която Борислав Пехливанов беше признат за виновен само за думите му “Реакцията на кмета е, знам, че е незаконно, но след като го разрушат, съдете ме. Него закони не го събарят, нищо не го притеснява. Той е с усещането за божество, за човек извън закона”. За тези думи районният съдия му беше наложил глоба от 1000 лв. и беше осъден да заплати на Георги Славов 1000 лв. за неимуществени вреди и над 1150 лв. разноски по делото.

Присъдата на Ямболски окръжен съд е окончателна и не подлежи на обжалване. Кметът на Ямбол е осъден да плати и разноските по делото.

Припомняме, че делото за клевета беше заведено още през 2015 г. в Ямболски районен съд. Кметът на Ямбол беше предявил и иск за 20 000 лв. неимуществени вреди. Първият съдебен състав на Ямболски районен съд призна Борислав Пехливанов за виновен и му наложи глоба от 1000 лв. и 2500 лв. за неимуществени вреди, но въззивния състав на Ямболски окръжен съд върна делото за ново разглеждане, след като отмени присъдата заради съществени нарушения на процесуалните правила. Така делото започна отново при друг съдебен състав на Ямболски районен съд. Така след произнасянето на два състава на Ямболски районен съд и на два състава на Ямболски окръжен съд окончателно Борислав Пехливанов беше признат за невинен, че не е оклеветил кмета на Ямбол.

Това е трето дело за клевета, което кметът на Ямбол губи срещу негови опоненти, срещу които той реши да воюва с помощта на съдебната система, завеждайки срещу тях дела.

По-важното, което касае специално публикацията във вестник „Неделник“ и сайта „Делник“, че най – после се намери човек, който да застане с името си и да каже, че е рекетиран, а реакцията на властниците е да заведат дело за клевета. Никой от правоохранителните органи не се заинтересува от нищо, никой не направи проверка, но цялата съдебна система се задейства да проверява дали не е опозорен кметът. Ако така ще се борим срещу корупцията, явно сме обречени тя да ни удуши изцяло…

 

Линкът към статиятаа, заради която беше съден Борислав Пехливанов:

http://delnik.net/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%85%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2/

About the Author :