Кметът Георги Георгиев отчете най-градивния мандат за община „Тунджа”

DSC04110Кметът Георги Георгиев отчете направеното в община „Тунджа” през мандат 2011 – 2015 г., който беше определен като най-градивния за общината в нейната 28-годишна история.

През него общината постигна впечатляващ ръст на социалните услуги, за да задоволи в най-голяма степен нуждите на хората – от най-малките до най-уязвимите – възрастните хора с увреждания. Това е единствената община, която осигурява безплатна закуска и обедно хранене на всичките си ученици от 1 до 10 клас, отмени таксите за детските градини за всички деца, осигурява топла храна за нуждаещите се във всички 44 села, разширява мрежата от центрове за възрастни хора и за хора с увреждания, повишава капацитета на Дома за стари хора.

Бюджетът на общината е достигнал рекорд през тези 4 години, благодарение на най-голямата реализирана сделка за продажба на общинска земя – продажбата на терена на индустриална зона „Кабиле” на „Лидл България”. През 2004 г. бюджетът е бил 6 924 000 лв., а в края на 2014 г. – 17 120 000 лв. Благодарение на тази продажба общината успя да реализира мащабна строителна програма, която обхвана всички 44 села, но най-важното е, че привлече най-голямата инвестиция в Ямболска област – над 80 млн. лв. за строителството на логистичен център на немската търговска верига, в който ще работят между 120-150 души от региона.

През тази година общината проведе и собствена политика на заетост като осигури работа на работници, които да се грижат за благоустрояването на селата и откри специализирано общинско звено.

През този мандат се реализира и Стратегията за развитие на МИГ – „Тунджа”, която е на стойност 3 782 850 лв., по която са финансирани 20 проекта за над 1 млн. лв. в обществения сектор и 41 проекта за насърчаване на бизнеса за над 2 млн. лв., като по този начин са усвоени над 98 на сто от средствата, което е най-високият проецт на усвояване от всички 35 местни инициативни групи в страната.

През тази година общината предложи на гражданите да проявят активност по платформата „С Тунджа в сърцето” , с която даде възжонсот да се освежат паметниците на загиналите във войните, да се актуализират етнографските сбирки по селата и да се организират инициативи на местните хора за благоустрояване на селата.

Направеното е видимо от местните хора, но най-голямото постижение е, че те се чувстват като общност, която съхранява традициите и ценностите и има перспектива за развитие, за да живеят всички в една по-добра община.

About the Author :