Кметът Георги Георгиев откри жътвената кампания в община “Тунджа”

DSC05761На 16 юни 2017 г., за шеста поредна година в землището на с. Търнава тържествено се откри жътвeната кампания в община „Тунджа“.

Организатори на утвърдилата се церемония са и зърнопроизводителна фирма „Пеликан Агро” ЕООД, община „Тунджа“и кметство с. Търнава.

На празника присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Търнава Андон Матев и управителят на фирма „Пеликан Агро” ЕООД – Таня Тодорова.

DSC05764Благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви отслужиха отец Стоян и отец Жельо.

Възстановка на ритуала „Зажънване“ представиха самодейците от клуб на пенсионера „Доверие“, село Чарган.

С песен на уста, облечени в типични тунджански носии и забрадени с бели кърпи, самодейците нагазиха в златната нива и със сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове.

DSC05773Както повелява традицията, с тях бяха направени снопове, като първите два бяха дадени на собствениците на „Пеликан Агро“ и на „чорбаджията“ на общината – кмета Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата.

Да е едро житото, да са пълни хамбарите и да има хляб на трапезата – това бяха основните пожелания, изречени от самодейците.

DSC05777Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци.

На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Както традицията повелява, брадата се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса. Така престоява до „Симеоновден”, когато започва новата сеитбата. Зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява…

DSC05814Празникът продължи в парка на селото с богата програма от жътварски песни и български танци в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Могила, Победа, Хаджидимитрово, Тенево и Джинот. Специален гост на празника беше фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които с медните си гласове огласиха цялото село.

Организаторите бяха предвидили в тазгодишното издание на зажънването нови моменти:

  • Конкурс за детска рисунка на тема „Жътва е!“;
  • Конкурс за обреден хляб.

DSC05825Творбите бяха изложени в парка, като всеки присъстващ имаше възможност да закупи детска рисунка с благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат предоставени във Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици, студенти и младежи от община „Тунджа“. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени официално на 19 юни 2017г.

На празника беше раздаден курбан за здраве, дар от „Пеликан Агро“ ЕООД, за всички присъстващи.

DSC05829 DSC05830 DSC05838 DSC05841 DSC05843 DSC05849 DSC05853 DSC05866 DSC05875 DSC05878 DSC05881DSC05747 DSC05750

About the Author :

Leave a reply